A szlovákiai magyar színjátszók egyik legfontosabb találkozóhelye Karva, ahol újra megnyitja kapuit a Nyári Ifjúsági Színjátszó Tábor. Július 30. és augusztus 8. között fiatal amatőr színjátszók veszik birtokukba a karvai szakközépiskola kollégiumát, ahol kilenc napon át dolgoznak azon, hogy a lehető legalaposabban elsajátítsák a színészmesterség alapjait.

„Javarészt a diákszínjátszó csoportok tagjait várjuk. Fontos leszögezni, hogy ebben a táborban munka folyik – persze a szórakozás sem marad el, de fontosnak tartjuk azt, hogy a színjátszással szorosan összefüggő önfegyelemre és alázatra is neveljük a növendékeket… – mondja a főszervező Bajkai Csengel Mónika, aki egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy a karvai táborba van még néhány szabad hely, de nem árt iparkodni a jelentkezéssel.

A táborba az ország minden szegletéből érkeznek érdeklődők, a délelőttök rendszerint a technikai gyakorlatok elmélyítésével telnek: a beszédtechnikáé, a kreatív zenéé és a színpadi mozgásé a főszerep, délután pedig a rendezők és a drámapedagógusok tartanak csoportos foglalkozást.

„Fontos célunk, hogy hozzájáruljunk a diákelőadások nívójának emeléséhez. Kissé elrugaszkodva a színházi panelektől arra törekszünk, hogy igazán haladó drámapedagógiai módszereket ismerjenek meg a résztvevők. A karvai tábor leglényegesebb eleme azonban a közösségi lét megélése, az, hogy miként tud egy adott közösség úgymond „színházat csinálni“. A kilencedik napon mutatjuk be Karván a tábort záró előadást…

Forrás: felvidek.ma