Az Amerikai Könyvkereskedők Egyesülete (ABA) először betiltotta a Wall Street Journal újságírójának, Abigail Shriernek az Irreversible Damage: The Transgender Craze Seducing Our Daughters (magyarul: Visszafordíthatatlan károk: A transzőrület elcsábítja a lányainkat) című könyvének a forgalmazását, majd pedig közel 750 könyvesbolttól kért bocsánatot az elvileg a szólásszabadságért „harcoló” egyesület, amiért korábban népszerűsítette a nemváltás veszélyeire figyelmeztető, eléggé felkapott művet – írta a Danube Institute a Daily Wire-re hivatkozva.

Abigail Shrier aktuális kötete az egyesület júliusi könyvajánlójában szerepelt, azonban néhány kritikus Twitter-bejegyzés után az ABA egyből bocsánatot kért vétkéért, hogy népszerűsítette a kiskorúak nemváltoztatásának veszélyeiről szóló könyvet.

„Szörnyen sajnáljuk, hogy transznemű (transzgender) tagjainknak ilyen nagy fájdalmat okoztunk. Emellett szeretnénk bocsánatot kérni az LGBTQIA+ közösségtől és a nagyobb könyvkereskedőktől is. De tudjuk, hogy a bocsánatkérés nem elég. Ezért elindítunk egy kritikus párbeszédet arról, hogyan tudnánk még jobban orvosolni azt a súlyos kárt, amit okoztunk” – írja az egyesület közleményében.

Az ABA bocsánatkérése azonban valóban nem volt elegendő az LMBTQ-aktivisták számára, ugyanis többen követelték tőlük, hogy „súlyos hibájukat” úgy hozzák helyre, hogy ingyenesen népszerűsítsék a transzneműek könyveit.

Abigail Shrier könyvének tartalmát tekintve azonban inkább azzal okozott súlyos kárt az egyesület, hogy eltávolította és hibának nevezte a könyv népszerűsítését ugyanis az amellett, hogy rámutat, miért káros a nemváltoztatás népszerűsítése, segítséget nyújt a gender diszfóriával küzdő gyerekek és szülők számára is.

A Danube Institute egyik vendégkutatója, az American Conservative főszerkesztője, Rod Dreher az esetre reagáló véleménycikkében felhívta a figyelmet az egyesület képmutatására, miszerint az ABA támogatja az 1982-ban indult „Banned Books Week” kampányt, melynek célja az igazságtalanul betiltott könyvek melletti kiállás és azok népszerűsítése.

Dreher kiemelte az ABA kettős mércéjét: az egyesület csak a baloldali igazságtalanul betiltott könyvek mellett áll ki, és a konzervatív, jobboldali könyveket maga is betiltatja és cenzúrázza.

Ha még nem fordult fel a gyomra, a többit itt az Origón elolvashatja.