A kormány döntéseinek köszönhetően a magyar családok növelni tudják a járvány során megcsappant megtakarításaikat, ami erősíti a biztonságérzetüket. Egyetért a KINCS azzal, hogy a családok visszakapják befizetett adójuk egy részét. A szervezet a gyermekvédelmi törvényről is kifejtette véleményét.

A járvány következtében mindannyiunk élete jelentősen megváltozott, a legtöbb esetben kifejezetten nehezebbé vált – állapította meg a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS). Hozzátették: különösen igaz ez a gyermeket nevelőkre, hiszen esetükben az iskolai, óvodai feladatok ellátása, a gyermekek egész napos felügyelete is állandó energiát igényelt úgy, hogy közben a napi háztartási teen­dőket és a megélhetést biztosító munkát is el kellett végezni.

A Magyar Hírlap az új nemzeti konzultáció kapcsán kérdezte a civil szervezetet arról, hogyamennyiben sikerül a kormánynak a gazdasági növekedés mértékét 5,5 százalék fölé emelni, a gyermeket nevelő szülők visszakapnák a 2021-ben befizetett adójukat.

A KINCS-nél úgy vélik, kifejezetten méltányos annak biztosítása, hogy a családok a befizetett adójukból pénzt kapjanak vissza, és mivel ez a tényleges adóbefizetéshez kötött, ezért igazságos is. Hozzáfűzték: a lehetőség csak kifejezetten jó gazdasági eredmény esetén nyílik meg, és mivel a költségek fedezete pont a gazdaság extra teljesítményéből ered, ez máshol nem fog többletterhet jelenteni.

A civil szervezet leszögezte: hazánk a nagyarányú átoltottság miatt sokkal kedvezőbb körülmények között várhatta a gazdaság újraindítását, így a járványt követően annak eredménye közvetlenül is megjelenhet a gyermeket nevelő családok kasszájában.

Az intézetnél úgy látják: az intézkedés szervesen illeszkedik az egy évtizede tartó családbarát költségvetési szemléletbe, és a kormányzat továbbra is elkötelezett a munkaalapú gazdaság mellett, ahol az adóteher csökkentésével nagyobb jövedelem marad azoknál, akik gyermeket nevelnek és személyi jövedelemadót fizetnek. Az intézkedés másfél millió dolgozó szülőt érint, jövedelemtől függetlenül mindenkinek jár az összeg.

A visszatérítés mértékének van felső határa, ami fejenként 800 ezer forint, így ahol mindkét szülő kereső, 1,6 millió forintos egyszeri állami támogatásban részesülhetnek. Az intézkedés révén a magyar családok növelni tudják a koronavírus során megcsappant megtakarításaikat, ami erősíti a biztonságérzetüket.

Megkérdezték a szervezetet arról is, mit gondolnak a nemzeti konzultáció egy másik felvetéséről, amely szerint a Soros György által finanszírozott szervezetek nemzetközi támadást indítottak Magyarország ellen a gyermekek védelméről szóló törvény miatt.

A KINCS hangsúlyozta: a pedofilellenes törvény arról szól, hogy a szülők kizárólagos joga orientálni gyermekük szexuális fejlődését és megvédeni őket minden egyéb befolyásolási kísérlettől. A gyermekek életében nincs keresnivalója az életkoruknak nem megfelelő tartalmaknak, legyen szó akár az alkoholról, dohányzásról vagy az erőszakos, tudományosnak álcázott szexuális befolyásolási kísérletekről.

A gyermekek valódi érdekeit figyelmen kívül hagyó szervezetek nem vindikálhatnak maguknak olyan jogokat, amelyek a magyar szülőket illetik, nem kényszeríthetik az akaratukat a szándékukat ellenző magyar családokra.

(Forrás:MH. Címkép: