A tokiói olimpián a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában Lőrincz Tamás 2-1-re legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudovot, ezzel az olimpiai ezüstérmes, világbajnok és négyszeres Európa-bajnok birkózó most már olimpiai bajnoknak is mondhatja magát.

Elképesztő menetelése volt a döntőig! A BHSE 34 éves birkózója a nyolc között a japán Jakubu Sohei ellen lépett szőnyegre, és sima 3-1-es győzelmet aratott, ezzel pedig biztossá vált, hogy a londoni olimpia ezüstérmese ismét éremért birkózhat majd.

Lőrincz aztán a délutáni elődöntőben 6-5-re verte a kétszeres vb-bronzérmes iráni Mohammedali Geraeit, ezzel pedig bejutott a döntőbe. Lőrincz Tamás az elődöntő után elmondta, hogy soha ilyen dinamikus birkózóval még nem találkozott.

A 34 éves birkózó kiemelte, hogy a keddi fináléban hasonló stílusú ellenfele lesz, de bízik benne, hogy ismét megoldja majd a feladatot.

A BHSE 34 éves sportolója kilenc éve Londonban 66 kilósként ezüstérmes volt, most pedig pályafutása utolsó meccsén arra készült, hogy feltegye a koronát a csodálatos pályafutására.

Az első percben a kirgiz Akzsol Mahmudov nagyon keményen támadta Lőrincz Tamás nyakát, amiért a bíró figyelmeztette is. Ezt követően a kirgiz le is fejelte a magyart, aki egy pillanatra megtántorodott, de folytatni tudta a küzdelmet. Másfél perc után Lőrinczet leküldték a földre, így Mahmudov kapott egy pontot, és támadhatott, azonban Lőrincz remekül szökött, és kibújt a szorításból.

Közben Lőrincz edzője, Sike András folyamatosan nyugtatta a birkózót, és mondta neki, hogy a kirgiz kezd fáradni.

A második menetet Lőrincz aktívan kezdte, és le tudta tolni a szőnyegről Mahmudovot, amiért pontot kapott. Ezt követően a kirgizt azonnal leküldték a földre, és máris Lőrincz vezetett 2-1-re. A 34 éves birkózó próbálta megforgatni Mahmudovot, de sikerült kibújnia a szorításból. A folytatásban a kirgiz próbálkozott, de Lőrincz remekül tartotta magát, Mahmudov pedig érezhetően elfáradt, és 30 másodperccel a vége előtt már le is fejelte a magyart. Tíz másodperccel a vége előtt a magyarok már visszaszámoltak a lelátón, és amikor egyhez értek, felrobbant a lelátó, mert a 34 éves Lőrincz Tamás olimpiai bajnok lett.

Forrás: origo.hu

Kiemelt kép: nemzetisport.hu/Mirkó István