Helybeli vállalkozók, magánszemélyek mellett a környező településeken élőktől is érkeztek felajánlások a kömpöci kálváriára. Az adományozási felhívását az év elején tette közzé az önkormányzat, és az összegyűlt mintegy 4,5 millió forintnak köszönhetően elkészült a keresztút.

Fotó: BAON/Fotó: Tapodi Kálmán

Fotó: BAON/Fotó: Tapodi Kálmán

Jó tudni és látni, hogy az emberek a legkisebb faluban és településen is igyekeznek őrizni a hitüket, és áldozatokat hozni érte. Erről szól a kömpölci civil kezdeményezés is.

– Rengetegen segítették kisebb-nagyobb felajánlásokkal a kálvária építését, így a község kasszájából nem kellett kiegészíteni a költségeket – mondta el Tisoczki László polgármester, akitől megtudtuk, hogy a kivitelezés közben többször is módosítottak az eredeti elképzeléseken.

A mészkőoszlopokat készítő Lajkó Antal bordányi sírköves javaslatait is megfogadták. A mesterember felajánlásának köszönhetően sikerült középen átfúrni mintegy 1,4 méter hosszon az oszlopokat, ahová a villanyvezetékek kerültek. Balogh Eszter soproni üvegfestő készítette törhetetlen üvegből a stációképeket, melyek esti megvilágítást is kapnak. A világítás szerelését Kéri Ferenc kisteleki vállalkozó végezte. A tereprendezést közmunkások végezték, Bodócsi János falugondnok pedig az alapokat készítette el a megvilágításhoz. A legnagyobb adományozók nevei szerepelnek a mészkőoszlopokon, de minden támogató nevét megörökítették egy emléktáblán, habár akadtak, akik kérték az anonimitást.

A keresztút felszentelését az augusztus 14-én 10 órakor kezdődő érseki szentmise és bérmálás után tartják a Nagyboldogasszony-templomnál.

Forrás: baon.hu

Kiemelt fotó: Baon/Tapodi Kálmán