Ivan Korčok szlovák külügyminiszter nevének magyar hangzása kicsit Gorcsev Ivánra emlékeztet, aki makaón nyerte el a Nobel-díjat. Rejtő Jenő halhatatlan karakteréhez hasonlóan talán kormányzati pozíciót is el lehet nyerni kártyajátékon Szlovákiában, – legalábbis így tűnik abból a meglehetősen agresszív kijelentésből, melyet FB-üzenetében megjelenített.

Korčoknak minden bizonnyal elgurult a gyógyszere, amikor nekiment Kövér Lászlónak és rajta keresztül Magyarországnak. Kifogásolja, hogy Magyarország vezető politikusai folyamatosan történelmi kérdéseket vetnek fel, melyek – mint írja – „ellentmondanak a Szlovákiával való jó kétoldalú kapcsolatokra irányuló szándékoknak”.

Ivan Korčok és Kövér László/azonnali.hu/illusztráció

Ivan Korčok és Kövér László/azonnali.hu/illusztráció

Korčok számára kiábrándító, hogy Budapestről „folyamatosan üzeneteket és előadásokat hallunk közös történelmünkről” … „határozottan visszautasítom, -folytatja, hogy Magyarország második legfőbb közjogi méltósága úgy érzi, hogy Szlovákiába kell jönnie, hogy közvetlenül ismertesse a történelemről alkotott elképzelését”.  bírálta Kövér Lászlót a magyar országgyűlés elnökét.

Hogy min akadt ki ennyire a miniszter úr? Hiszen Kövér László szerint, „ha nincs őszinte megbékélés, akkor ennek a térségnek nincs igazán jövője” – fogalmazott a Somorjáról kitelepítettek emlékművének felavatásán a napokban. Augusztus 3-án volt a 76. évfordulója Eduard Beneš azon dekrétuma hatályba lépésének, ami megfosztotta a csehszlovákiai magyarokat és németeket az állampolgárságuktól, és amin a kitelepítésük, valamint a szlovákiai magyarok Csehországba deportálása alapult.

Kövér hozzátette: „Van erkölcsi alapunk arra, hogy szelíd, de állhatatos türelemmel várjuk a bocsánatkérés és elégtételadás gesztusát a magyarok ellen elkövetett bűnökért az utánunk következő nemzedékek békéje érdekében”.

Kövér László beszédet mond Somorján/Forrás: felvidek.ma

Kövér László beszédet mond Somorján/Forrás: felvidek.ma

Látható, hogy a beszéd Korčok állításával ellentétben, éppen a nyomasztó múlt meghaladásáról és a közös jövő építéséről szólt. Még annak ellenére is, hogy bőven vannak elvarratlan szálak – hogy mást ne mondjunk, a hatályos szlovák jogrendnek mind a parlamenti határozattal is megerősített részei a kollektív bűnösséget sulykoló náci Beneš-dekrétumok.

Mindemellett dekrétumokkal, nyelvtörvényekkel és a többi kicsinyes intézkedéseikkel szép lassan, csendben felszámolják Felvidékről a magyarságot, beteljesítve ezzel a beneši álmot úgy, ahogy talán maga az álmodója sem merte volna remélni.

Persze tudjuk, hogy a külügyminiszter úr a SaS jelöltje a kormányban, amely egy klasszikus liberális politikai párt Szlovákiában. Így talán érthetőbb is az indulata!

Mindazonáltal reméljük, hogy a magyarellenes kirohanásaiért nem fog becsületrendet kapni, mint Gorcsev Iván.

Forrás: felvidek.ma

Kiemelt kép: zonaporkolt.hu