Országos cigánypasztorációs lelkigyakorlatra gyűltek össze az ország minden pontjáról és határainkon túlról Máriapócson augusztus 6. és 8. között a szolgálatban jelen levő munkatársak. A találkozó mottóját Mária szavai adták a Jelenések könyvéből: „Tegyétek, amit mond!”

A lelki feltöltődésen többek között római és görögkatolikus püspökök tanítanak az Istenszülő életútját végigkövetve.

A lelkigyakorlatra százharmincan jelentkeztek a cigánypasztorációban résztvevők. Szombathely és Nagykálló után az idén a máripócsi nemzeti kegyhely ad helyet a már hagyományossá váló találkozónak. A három nap alatt a nyitó szentmise után, melyen Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök Urunk színeváltozásáról tanított, Székely János szombathelyi megyéspüspök, Szocska Ábel nyíregyházi püspök, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, valamint Ádám Miklós és Balogh Győző atya elmélkedik Mária példájáról. A szombati nap folyamán várták Majnek Antal munkácsi megyéspüspököt és Orosz Atanáz miskolci püspököt is.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök

Az idei lelkigyakorlatot Bángi-Magyar Anna, a Boldog Ceferino Intézet szakmai vezetője, Oroszné Obbágy Rita, a Nyíregyházi Egyházmegye cigánypasztorációs megbízottja, Máriapócs Nemzeti Kegyhely tisztelendő asszonya és Csupor Dánielné Salamon Zsófia, a Boldog Cerefino Alapítvány kurátora szervezte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációért felelős püspökével, Székely Jánossal. Az elmélkedések mellett lehetőséget biztosítanak a csendes elmélyülésre a szentségimádásban, szentgyónásra, keresztútjárásra és a görögkatolikus szertartásokon való részvételre is.

Péntek délután a nyitó szentmisére ünnepélyesen behozták a csatkai feszületet a kegytemplom közepére, a könnyező Mária-ikon és a Szent Kereszt-oltár közé, ahol Krisztus keresztjének ereklyéjét őrzik.

A szentmisét követően Szocska Ábel bemutatta a résztvevőket egymásnak a Családvár konferenciatermében, majd Székely János előadása következett az angyali üdvözletről. A püspök beszéde elején kiemelte, hogy a cigánypasztoráció nem könnyű, de a keresztény út sem az. Megköszönte mindazok munkáját, akik az integrációban részt vesznek, akik által jó kapcsolatok születnek.

Székely János szombathelyi megyéspüspök,

Székely János szombathelyi megyéspüspök,

Életed nagy igenjét kimondtad már az Istennek feltételek nélkül és visszavonhatatlanul? – intézte a lelkigyakorlatozókhoz a kérdést Székely János. – Ha nem, mi tart ettől távol?”

Forrás: magyarkurir.hu

Forrás: magyarkurir.hu

Az angyali üdvözlet jelenetéből kiemelte, hogy bár Mária nem értette az üzenetet, a hit homályában mégis igent mondott a hívásra. Ő látszólag nem hajtott végre nagy dolgot, mint Mózes, aki kivezette a népét Egyiptomból, mégis a leghatalmasabb emberi cselekedetet tette meg: kimondta a totális igent, amire Isten oly régóta várt.

Forrás és teljes cikk: magyarkurir.hu

Fotók: Merényi Zita/Magyar Kurir