Orbán Viktor egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a Nagy-Magyarország minden régiójából legyen játékosa a válogatottnak” – írja az Augsburger Allgemeine magyar származású szerzője.

„Orbán szívesen szolgálja ki a Nagy-Magyar Birodalom, vagyis a Magyar Királyság határain belüli állam fantáziáit, amely az első világháború előtt Romániában, Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában, Szlovákiában és Ukrajnában is jelen volt. Először magyar állampolgárságot adott minden magyarnak ezekben az országokban. A törzs ebben az országban Magyarország szinonimája, de csak egy etnikai csoportot jelöl, amely elsősorban Magyarországon – és a szomszédos országokban – él” – kezdődik az írás, melyet Deák István, 36 éves romániai magyar újságíró jegyez, aki csereprogram keretében dolgozik a német lap szerkesztőségében.

A cikk szerint. melyet a Klubrádió szemlézett, Orbán „szívesen szolgálja ki a Nagy-Magyarországról szóló fantáziákat” és ehhez kapcsolódóan egyre több pénzt fektet be a szomszédos országok bizonyos futballklubjaiba. A szerző számításai szerint az elmúlt 10 évben 2,3 milliárd eurót, azaz 806 milliárd forintot költött „szenvedélyére, a futballra, amiből 70 millió euró, 24 milliárd forint folyt be külföldi klubokba a nemzet egyesítése ideológiájának reményében, melyet a futball révén sokkal könnyebb elérni”.

A szerző sorra veszi ezek után azokat a klubokat, melyeket a magyar kormány támogat.

Dunaszerdahely, a DAC csapata volt az első a sorban, ott a Slovan Bratislava elleni rangadók „nacionalista szlogenekkel” végződnek. Romániában a Sepsi fut be egyre sikeresebb karriert, a negyedosztályból küzdötte fel magát, és negyedik helyen végzett az előző bajnokságban. Szeptember végén új stadiont is kapnak. Itt jegyzi meg a szerző, hogy az idegenbeli meccseiken gyakran magyarellenes rigmusokkal támadják a csapatot.

A másodosztályú Csíkszereda és futballakadémiája is egyre több támogatást kap, és őket is támadják a nacionalista drukkerek. Szerbiában a bácskai Topolya Sport Club a nyerő, amelyik ugyancsak alulról küzdötte fel magát az első osztályba és az Európa Ligába. A horvátországi NK Osijek csapatát Mészáros Lőrinc vette meg, stadion itt is be van ígérve.

Szlovéniában 2014-ben alakult az NS Murska Sobota, amely azóta nagy eredményeket ért el, de ezenkívül a Nafta 1903-at is támogatja a magyar kormány. Ukrajnában is befektet az Orbán-Mészáros páros – írja az augsburgi lapnak az erdélyi szerző, aki azért megjegyzi, hogy a közvetlen kapcsolatot nehéz kimutatni, „de lehet rá következtetni nyilvánvaló egybeesésekből.”

Az ungvári FC Minaj nem véletlenül jutott fel egyre feljebb a létrán. Az ukrán kormány azonban tiltja a csapatok külföldi támogatását. Ausztriában a Mattersburggal voltak Mészárosnak tervei, de nem valósultak meg.

„Mindenesetre a számos befektetésnek köszönhetően Orbán Viktor egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a Nagy-Magyarország minden régiójából legyen játékosa a válogatottnak. Egy nagy magyar csapat, amellyel nemcsak megőrizni lehet a nemzeti identitást, hanem erősíteni is” – zárul a cikk.

A Mandiner nem kommentálta az írást, mi azonban megtesszük.

Először is üzenjük Deák kollégának, hogy az erős megfelelési kényszer nem kellene odáig hajszolja, hogy erőltetett marhaságokat izzadjon ki magából.

Másodszor: te szerencsétlen, mit épít az a sok külföldi tulajdonos, aki bevásárolja magát a Bundesligába, netán az angol, spanyol, francia és más labdarúgó klubokba? Világuralmat?

Harmadszor: agyament barátunk, ha Orbán Viktor határon túli magyar labdarúgókat „szerződtet” (mellesleg senkit sem szerződtet, de ezt te, szerencsétlen, valahogy nem fogod fel), azok legalább tudnak magyarul. Magyar szívvel élnek, nem úgy, mint te.

Negyedszer: Deák, a te példád is bizonyítja, hogy nem mindenki tartozik a magyar nemzethez, aki magyar nemzetiségű. Vannak gerinctelen talpnyalók, köztük az élmezőnyben te is ott tolongsz.

Végül ötödször: a magyarok között is akad egy-két áruló, például te. Igaz, itthon is van belőlük jó pár.

Hát csak írogass szorgosan, nehogy globalista haverjaid csalódjanak benned. Tudod mit? A legjobb az lenne, ha a nyakukon maradnál és megvárnád, amíg egészen elmegy az eszed. A fele utat ehhez már megtetted. Ha a végére értél, igazi német bértollnoknak vallhatod majd magad.

(Címkép: Breaking the lines)