A világhírű zenéz az év vállalkozója lett.

November 29-én ünnepélyesen kitüntette Leslie Mandokit a bajor kormány, a világhírű zenész lett ugyanis az év vállalkozója – írja az Origo.

„Hálás vagyok mindenért, ez a kitüntetés számomra rendkívül megható. Soha nem kerestem a sikert, egész életemben szorgalmasan dolgoztam, a munkámat mindig is nagyon szerettem. A kudarcokból tanultam, a sikerekből táplálkoztam, a váratlan helyzeteket igyekeztem megoldani, a paradigmaváltozásokkal dacoltam, és mindig igyekeztem új utakat találni.

Egyszerűen csak végeztem a dolgomat. Nagyon hálás vagyok a szüleimnek, akitől az akkori diktatúra ellenére értékes és szép gyermekkori élményeket kaptam, a budapesti csodálatos tanáraimnak mély és tiszteletteljes köszönet jár.

Visszatekintve az elmúlt évtizedekre, mindig is fontos volt számomra, hogy a megállíthatatlan idő csak teljen, és ne múljon el nyomtalanul. Az üzenetem mindig egyszerű volt: éljünk békében, szabadságban, szeretetben, elfogadásban, és tiszteljük egymást. A zene és a művészet mindig is az egyik legkifejezőbb eszközöm volt, hisz a zenében rejlik a legnagyobb összekötő erő, ami minden gátat át tud hidalni” – mondta Leslie Mandoki a tegnapi díjátadón.

Leslie Mandoki többszörös platina- és aranylemezes világhírű zenész, zeneszerző, producer, polihisztor a mai napig pesti srácnak vallja magát. Pályája kezdete óta töretlen sikernek örvend, már több mint öt évtizede a nyugat-európai zeneipar élvonalában tevékenykedik, számos nemzetközi díj, kitüntetés és elismerés tulajdonosa.

Az 1970-es évek elején Erdős Péter, aki abban az időben a magyar könnyűzene ízlésformálója volt, azt mondta Mandokinak, hogy semmilyen lehetőséget nem ad neki a zenei pályán, sőt még útlevele se lesz soha. Erre Leslie Mandokinak az volt a válasza, hogy 1975-ben disszidált Csupó Gáborral és Szűcs Lászlóval, akikkel a mai napig közeli barátságban áll.

A zenészélet kisodorta Los Angelesbe, de visszatért Európába, ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy a gyermekeit Európában nevelje fel.

Már 1978-ben létrehozta az első kis stúdióját, ami az évek során fejlődött és bővült. Művészi szabadságvágya kielégítéséhez elengedhetetlen volt egy saját világszínvonalú stúdió, ahol együtt dolgozhat világsztárokkal, és felfedezhet igazi nagy tehetségeket, ahogyan felfedezte például Jennifer Rush-t. Negyven évvel ezelőtt megalapította a világszínvonalú Red Rock Stúdiót a festői szépségű Starnbergi-tó partján, melyet a legaprólékosabban terveztek meg. A stúdiót az évek során folyamatosan modernizálták a 21. század követelményeihez, hogy globálisan is az élmezőnyben maradjon.

A Red Rock stúdió az egyik legnagyobb Európában, Los Angelesből, Londonból, New Yorkból folyamatosan és örömmel mennek a szupersztárok Leslie Mandokival dolgozni.

Olyan ikonokkal való együttműködéseiről ismert, mint Phil Collins, Lionel Richie, Bonnie Tyler, Chaka Khan. Kiemelkedően hozzájárult a Disney-filmzenék létrehozásához, mint például a Mackótestvér, Tarzan, továbbá a Mulan, Atlantisz, sőt még az Irány Eldorádó Elton Johnnal is itt készült a hollywoodi Universal stúdió megbízásából, mely Grammy-díjat kapott.

A stúdió évtizedek óta szoros munkakapcsolatban áll az Audi–Volkswagen-csoporttal, és több ezer ipari és reklámhangzást jegyez, számtalan német tévéműsor zenéje készült itt, továbbá az FC Bayern himnusza, az olimpia megnyitó dalai is ide kapcsolódnak, de még az Angela Merkel-kampányok zenéje is itt született.

Az ünnepi átadás során a bajor parlament elnöknője, Ilse Aigne köszöntötte Leslie Mandokit, és adta át a kitüntetést. A piacvezető SIXT cég tulajdonosa, Erich Sixt a gazdasági szektorból, a zeneiparból a híres német rocksztár, Peter Maffay is beszélt Leslie Mandoki eredményeiről.

Leslie Mandoki száz százalékban képviseli azt a minőséget, amiért bárki is a zenei pályát választhatja, csak gratulálni tudok az elért eredményekhez – fogalmazott Markus Söder bajor miniszterelnök, aki a Mandoki Soulmates harmincadik születésnapjáról is megemlékezett.

Michael Kretschmer, szászország miniszterelnöke szerint Mandoki elkötelezettsége és kiváló szolgálata példaértékű, de gratulált a zenésznek a Daniel Günther, Schleswig-Holstein miniszterelnöke és Reiner Haseloff, Szász-Anhalt tartomány miniszterelnöke.

Az eseményen a többszörös platina- és aranylemezes Mandoki Soulmatesről is szót ejtettek, amelyet szintén Leslie Mandoki alapított, és amelynek tagjai között olyan ikonok találhatók, akik a progresszív rock és a fusion jazz terén alkottak maradandót. A tagok összesen 35 Grammy-díjjal büszkélkedhetnek, Leslie Mandoki, Al Di Meola, Mike Stern, Bobby Kimball, Bill Evans, Randy Brecker, Nick Van Eede, Chris Thompson, Cory Henry, Till Brönner, Richard Bona.

A Mandoki Soulmates legutóbbi hangos sikere a koncertjeik mellett a Bartók Béla ihlette Magyar képek című korong, mely külföldön és Magyarországon ráadásul duplán lett aranylemez, hiszen az angol és a magyar nyelvű album is tarolt – írja a Magyar Nemzet.

Kiemelt kép: Leslie Mandoki, Németországban élő zenész-producer beszél a világsztárokból álló Mandoki Soulmates nyári végi ingyenes koncertjéről tartott sajtótájékoztatón a fővárosi Akvárium Klubban 2023. július 12-én. Harmadik alkalommal ad ingyenes koncertet Leslie Mandoki csapata, amely augusztus 18-án a Szent István téren játszik. MTI/Soós Lajos