„Szeptember 4-re minden működésre fordítható állampapírunk és készpénzünk elfogy, onnantól hitelkeretből működik a város” – nyilatkozta Kiss Ambrus a Népszavának adott interjújában. Anyagi csőd ide vagy oda, az előválasztási kampány közben is megkaphatja havi egymilliós fizetését Kálmán Olga, illetve havi hatszázezres fizetését Jámbor András.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint, ha az államtól továbbra sem érkezik meg a közösségi közlekedés számára a költségvetési törvényben biztosított 12 milliárd forintos támogatás vagy újra beüt a járvány, akkor

„kezelhetetlenné válik Budapest pénzügyi helyzete”, év végére fizetésképtelenné válhat a fővárosi önkormányzat.

Semmi újdonság nincs ebben a bejelentésben, nem igazán volt még olyan baloldali gazdasági menedzsment, amely várost, fővárost, országot ne vezetett volna az összeomlás szélére 1-2 éven belül. És az elcsépelt közhely másik része, hogy mindig a másik a hibás. A bejelentés kapcsán most sem találjuk az önreflexiót, a felelősség vállalását, kizárólag a kormány és a járvány a hibás. Előre borítékolható, hogy soha nem fogjuk azt sem megtudni, mi lett a Tarlós-érától átvett vagyonnal. Náluk csak a kampányplakátokra fér fel, hogy nem akarnak következmények nélküli országban élni.

„Az első féléves adatok alapján minden kétséget kizárva kijelenthető: ha nem avatkozunk most közbe, a fővárosi önkormányzat az év végére fizetésképtelenné válik”- mondta a Népszavának adott interjújában Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki hozzátette:

azért, hogy ezt elkerüljék, alaposan bele kell nyúlniuk a költségvetésbe, a fővárosnak hozzá kell nyúlni a 25 milliárd forintos folyószámlahitel-kerethez.

„A legfrissebb számokból azt látom, hogy minden működésre fordítható állampapírunk és készpénzünk elfogy szeptember 4-re, így onnantól kezdve folyószámlahitel-keretből működik a város” – nyilatkozta a főpolgármester-helyettes, majd hozzátette:

„Ha minden jól megy ez csak két hétig tart, mivel megérkezik az iparűzési adóelőleg második része. Onnantól viszont újra csak apasztjuk a pénzt. Év végére a végszámla bizonyos áldozatok árán kihozható nullára. Ha viszont nem érkezik meg a normatíva, vagy újabb lezárások lesznek a járvány miatt, akkor sok milliárdos hitellel indítjuk a jövő évet, ami sértené a gazdasági stabilitási törvényt”.

Arra kérdésre, előfordulhat-e, hogy a város nem tudja kifizetni a béreket, úgy válaszolt:

„Bérekkel, munkahelyekkel nem lehet szórakozni”. „Az nem lehetséges, hogy a munkavállalóink ne kapják meg a bérüket”

– szögezte le.

Hozzátette azt is:

„ha technikai értelemben csődhelyzet állna elő, akkor inkább a kormánynak fizetendő pénzeket kellene visszatartani, ha már ők is ezt teszik.”

A főváros éppen kampányoló alkalmazottai sem maradnak tehát fizetés nélkül

A főpolgármester-helyettes nyilatkozata szerint a fővárost fenyegető csőd ellenére az alábbi, főváros foglalkoztatásában álló alkalmazottak sem maradnak majd fizetés nélkül:

  • Naszádos Zsófia, jövedelme nyilatkozata szerint havi bruttó 550 ezer forint. Naszádos Zsófia a Momentum Mozgalom országgyűlési képviselőjelöltje Budapest 7-es számú választókörzetében.
  • Keszthelyi Dorottya, jövedelme nyilatkozata szerint havi nettó 465 ezer forint. Keszthelyi Dorottya a DK és a Liberálisok országgyűlési képviselőjelöltje Budapest 7-es számú választókörzetében.
  • Jámbor András, jövedelme nyilatkozata szerint havi bruttó 600 ezer forint. Jámbor András a Párbeszéd – Szikra Mozgalom országgyűlési képviselőjelöltje  Budapest 6-os számú választókörzetében.
  • Kálmán Olga, jövedelme nyilatkozata szerint havi bruttó 1 millió forint. Kálmán Olga a DK országgyűlési képviselőjelöltje Budapest 4-es számú választókerületében.

Forrás: Népszava / Mandiner

Fotó: Facebook Fidesz Budapest