A folyosókon ürülék, a lépcsőházban hegyekben a kidobott bútor, éjszaka megy a mulatozás, kiabálás, az ablakokon rendszeresen repül ki a használt pelenka, amióta Karácsony Gergely Pikó András asszisztálásával beköltöztette a hajléktalanokat a Kőbányai út 22. számú épületbe – állítja Irén, aki már nyolc éve lakik a házban. Mint hirnyolc.hu-nak elmondta: a régi lakosok fel vannak háborodva, mégsem mernek szólni a fővárosi fenntartónak, mert félnek, hogy felbontják a bérleti szerződésüket.

Irén már 8 éve lakik a Kőbányai út 22-ben, ami egy 187 lakásos fővárosi tulajdonú bérház a Könyves Kálmán körút és Kőbányai út találkozásánál. Az épület csaknem felébe – mintegy 71 lakásba – hajléktalanokat költöztetett Karácsony Gergely főpolgármester, ami ellen Pikó András polgármester egyetlen szóval sem tiltakozott.

A folyosón ürülék, az ablakból repül a pelenka

A lakosok korábban sok segítséget kaptak az előző, polgári városvezetéstől, amióta viszont a baloldali vezetés beköltöztette a hajléktalanokat a házba áldatlan állapotok uralkodnak az ott lakók elmondása alapján. A folyosókon ürülék között kell lépkedniük, és az sem ritka, hogy az ablakon keresztül repül ki a használt pelenka – mondta el a Hírnyolcnak Irén. Szerinte az sem normális, hogy a már bent lévők beengednek más hajléktalanokat is, és olyankor megy az ereszd el a hajam: piálnak, drogoznak, éjszaka a folyosón randalíroznak.

Az új beköltözők különböző szervezetektől ingyen kaptak bútorokat; amire nincs szükségük a lépcsőházakba tornyozzák fel, ami viszont tűzveszélyes. Folyamatosan kerülnek ki holmik. Elég egy eldobott csikk, és leég az egész ház – meséli elkeseredetten Irén.

Senki sem kérdezte, hogy akarnak-e ilyen szomszédságot

„Nyolc éve, amikor ideköltözünk még a lakásajtó is nyitva maradhatott, nem volt semmi probléma. Most ugyanezt nem mernénk megtenni. Mintegy két éve lettek ide betéve a hajléktalanok, azóta pokollá vált az életünk.

Minket senki nem kérdezett meg, hogy akarunk-e ilyen szomszédokat. Ez Karácsony Gergely és Pikó András műve” – mondja a hölgy, aki egyébként baloldali szimpatizáns.

Mint mondta számtalanszor szóltak már az oda kivezényelt szociális munkásoknak, de ők csak csitítgatják a régi lakosokat, mondván: majd kialakul az együttélés. Irén viszont úgy véli az újak nem fognak megváltozni, mert sokan nem is akarnak beilleszkedni. „Nem tudják megbecsülni az ingyen kapott, felújított lakásokat, mert nem is tettek érte semmit. Nem úgy, mint a régiek, akik pályázat útján kerültek oda és jelentős bérleti díjat fizetnek” – fogalmazott.

Szerződésbontással félemlítik meg a panaszkodókat

El vagyunk keseredve, mi régi lakók. Panaszkodni sem merünk a fenntartónak, mert korábban túlmért közműdíjak miatt egy szomszédunk szólni mert, és szerződést bontottak vele. Meg lettünk félemlítve, hogy lám így jár, aki panaszkodik.

Karácsonyék nem állnak le, újabb hajléktalanbetelepítések lesznek

Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos „részvételi költségvetésből” a szavazatoknak megfelelően – hangzott el a város vezetőinek keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes emlékeztetett, a főváros egymilliárd forintot különített el olyan ötletek, fejlesztési célok megvalósítására, amelyeket a budapestiek jelöltek meg. A politikus emlékeztetett, hogy választási programjukban azt ígérték, fordulatot hozzanak a várospolitikában, és „visszaadják a várost” a budapestieknek. Ennek nagyon fontos része, hogy a városvezetés a lehető legtöbb kérdésben kikéri a budapestiek véleményét. Az egyik módszer erre, hogy részvételi költségvetés keretében megkérdezik a fővárosiakat, mire költenék az elkülönített pénzt – mondta.

Le Marietta, a Nyitott Budapest Társadalmi Együttműködési Osztály vezetője a nyertes projekteket ismertetve elmondta, hogy a legtöbb szavazat (3902) a Gondoskodó Budapest kategóriában szereplő „Üres lakások felújítása és bérbeadása hajléktalansággal küzdőknek” elnevezésű ötletre érkezett.

Az ötlet arra irányul, hogy a rendelkezésre álló 50 millió forintból – civilszervezeti segítséggel – önkormányzati tulajdonban álló lakások újuljanak meg az érintettek bevonásával, majd számukra történő bérbeadással.

Ugyan elég parasztvakításnak hangzik 50 millióból lakásokat felújítani, de a tendencia folytatódik: bárhová betelepíthetnek hajléktalanokat a lakók megkérdezése nélkül.

Forrás: 2022plusz, hirnyolc.hu, MTI

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc