A Covid-19 ellen beoltott szoptató anyák anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól – derült ki a Floridai Egyetem új kutatásából.

Eredményeink azt mutatják, hogy az oltás következtében a SARS-CoV-2 (a Covid-19-et okozó vírus) elleni antitestek jelennek meg az anyatejben, ami arra utal, hogy a beoltott anyák továbbadhatják a védettséget csecsemőiknek – mondta Joseph Larkin III, a tanulmány vezető szerzője, a Floridai Egyetem mikrobiológiai és sejttudományi tanszékének docense.

Amikor a csecsemők megszületnek, immunrendszerük fejletlen, így nehezen tudnak önállóan megküzdeni a fertőzésekkel. Emellett gyakran túl fiatalok ahhoz, hogy megfelelően reagáljanak bizonyos típusú vakcinákra. Ebben a sérülékeny időszakban a szoptatós anyák anyatejükkel képesek „passzív immunitással” felvértezni a csecsemőiket – magyarázta Josef Neu professzor, a tanulmány egyik társszerzője.

Gondoljunk az anyatejre úgy, mint egy szerszámosládára, amely tele van különböző eszközökkel, amelyek segítenek felkészíteni a csecsemőt az életre. A védőoltás egy olyan újabb eszközzel bővíti ezt az eszköztárat, amely különösen alkalmas lehet a Covid-19 megelőzésére – fejtette ki Neu.

A professzor elmondta, hogy a tanulmány eredményei szerint a vakcinák segíthetnek megvédeni az anyát és a babát is, ami szerinte újabb nyomós ok arra, hogy a várandós vagy szoptató nők beoltassák magukat.

A kutatást 2020 decembere és 2021 márciusa között végezték, amikor a Pfizer és a Moderna vakcinák először váltak elérhetővé az egészségügyi dolgozók számára. A vizsgálathoz a kutatók 21 szoptató egészségügyi dolgozót toboroztak, akik még nem fertőződtek meg a koronavírussal. A kutatócsoport háromszor vett mintát az anyák anyatejéből és véréből: az oltás előtt, az első adag után és a második adag után.

A második adag után erőteljes antitestválaszt láttunk a vérben és az anyatejben: körülbelül százszoros növekedést az oltás előtti szintekhez képest – mondta Lauren Stafford, Larkin laboratóriumának doktorandusza. Ezek a szintek magasabbak voltak a vírussal való természetes fertőzés után megfigyelt szinteknél is – mondta a kutatáson dolgozó Vivian Valcarce, az egyetem gyermekgyógyászati tanszékének neonatológiai rezidense.

Neu azt is elmondta: laboratóriuma a beoltott anyák tejének lehetséges terápiás felhasználása iránt is érdeklődik. A Breastfeeding Medicine folyóiratban publikált tanulmányt az EurekAlert tudományos hírportál ismertette.

Forrás : MTI

Kép: Pixabay