A Kárpát-medence és az anyaország legkiemelkedőbb keresztény magyar kortárs képzőművészeinek munkáiból mintegy kétszáz alkotást mutat be a Szent István öröksége elnevezésű összművészeti tárlat, amely a nemzeti összetartozást hirdeti, és a több mint ezeréves keresztény magyar kultúrát állítja a középpontba.

Az egységes nemzetben való gondolkodás elengedhetetlen része a Kárpát-medence kulturális összefogása. Az 1949 utáni átfogó kanonizációra Makovecz Imre és a Magyar Művészeti Akadémia tett először kísérletet, napjainkra ez a várva várt méltó kanonizáció különösen fontossá vált – véli Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész, a tárlat kurátora. Elmondása szerint az elmúlt hetven esztendőben a határon túlra szorult területeken kimagasló színvonalú életművek jöttek létre, de ezekből a hazai művészettörténet méltatlanul keveset fedezett fel. Ezt a hiányt kívánja pótolni a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány (KÁMME), melynek elsődleges célja a Kárpát-medence keresztény értékeinek megőrzése, bemutatása és a Kárpát-medencei keresztény alkotóművészek támogatása.

A meghívásos pályázattal összeállt ötvenkét kiállító száma utal arra, hogy a tárlat az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keretei között valósul meg. A művészenként három alkotás kiegészül továbbá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gyűjteményéből harminc művész egy-egy munkájával, illetve két, a diaszpórában élő magyar alkotó művei is megjelennek. A Zsoltárok könyvéből származó, „Minden forrásom belőled fakad” mottó köré szerveződő kiállítás a Szent István-bazilika altemplomában egy különleges installációval kel életre, amelyet Józsa Judit álmodott meg, aki kiállító művészként is részt vesz a tárlaton. Az altemplom középső részén kiépített kereszt formájú installáció tervezője és kivitelezője Török Gábor.

Rózsa Judit/Forrás: Magyar Nemzet

Rózsa Judit/Forrás: Magyar Nemzet/Vogt Gergely

Az eklézsia alapjából felragyogó kereszt feltárul a látogatók előtt, akiket befogad, s akik felfedezhetik azt. Középre, a metszéspontba Szent István szarkofágjának múzeumi másolata került. Józsa Judit úgy véli, a kiállító művészek alkotásai a kereszt fényében életre kelnek, igazi elmélyülésre és rácsodálkozásra késztetnek. „A kereszt befogad, aki belép, csodákra lel a szó szoros és átvitt értelmében is” – mondja.

A tárlat a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány – A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Alapítványa és a Józsa Judit Művészeti Alapítvány Kárpát-medencei keresztény alkotóművészet támogatása című program keretében, az Ars Sacra Alapítvánnyal együttműködve, Áder János köztársasági elnök fővédnöksége mellett valósul meg. Látogatása ingyenes, de védettségi igazolványhoz és regisztrációhoz kötött, amelyet a Józsa Judit Galériában személyesen vagy ITT lehet megtenni.

A megnyitó rendezvényre szeptember 7-én 19 órától kerül sor, ahol beszédet mond Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is.

Forrás és kiemelt fotó: magyarnemzet.hu