Megkezdődött a XV. Ars Sacra Fesztivál, amely idén a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (NEK) kapcsolódik; a szeptember 4-től 12-ig tartó rendezvénysorozaton országszerte rendeznek koncerteket, lesznek filmvetítések, beszélgetések, családi és szerzetesi programok.

Életünk belső valóságai csak akkor találják meg a helyüket, ha az egész világmindenségnek az alkotóhoz fűződő kapcsolata is valamiképpen megjelenik bennük. – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek, a rendezvény egyházi fővédnöke, aki a Magyar Nemzeti Múzeumban megnyitotta a fesztivált.

Mint hangsúlyozta, az idei év különleges, mert számos kiállítás foglalkozik Magyarországon a művészetek és az eucharisztika kapcsolatával, másrészt az igazi nemes művészet szavak nélkül tanítja, építi az embert, képes erősíteni és vigasztalni.

Fotó: Vasárnap.hu

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a rendezvény világi fővédnöke köszöntőjében kiemelte: az Ars Sacra Fesztivál immár tizenöt éve tárja a jóság, a szépség és az igazság Istentől eredő értékeit a látogató elé.

A száz éve született költő, Pilinszky János jól ismerte a titkot, ami az Ars Sacra Fesztivált is élteti: a szakrális művészet titokzatos elvét, amely átlépve a tér és az idő korlátait, az ég felé mutat. – mondta Herczegh Anita.

Fotó: Vasárnap.hu

Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy az általa vezetett intézmény két kiállítással, a pálosokat, valamint a premontrei rendet bemutató tárlattal illeszkedik az eucharisztikus kongresszushoz.

A következő hetekben beszélgetésekkel, tárlatvezetésekkel szeretnénk kapcsolódni az Ars Sacra Fesztiválhoz.

Az idei Ars Sacra Fesztivál kiemelt helyszíne a Szent István-bazilika előtti szabadtéri színpad, ahol egész héten zenei programokkal, beszélgetésekkel készülnek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából. Fellép Sebestyén Márta, a Kaláka Együttes, a 4Akkord Show Kórus, Petrás Mária, Agócs Gergely. A templomi koncertsorozatban Fassang László, Bogányi Gergely, a Szent Efrém Férfikar és a Központi Református Kórus hallható. Szeptember 11-én Margitszigeti Víztoronynál egész napos családi programot rendeznek, ugyanott mutatják be a Szent István, Rex Hungarorum című zenés bábdarabot.
Pilinszky János születésének 100. évfordulóján kiemelt figyelmet szentelnek a költő életművének, szeptember 4-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban Tolvaly Ferenc dokumentumfilmjét mutatják be, a Dominikánus udvarban gyertyafényes vesperás lesz.

A vidéki települések közül kiemelkedik Eger, ahol szeptember 6. és 12. között az Eszterházy Károly Egyetem a fő helyszín.

Forrás: Vasárnap.hu