A csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában nyitották meg csütörtök délután a 6. Csíkszeredai Könyvvásárt – a vasárnapig tartó programsorozat megnyitóját a kétszeres Kossuth-díjas Kaláka együttes gyerekkoncertje tette ünnepélyessé.

Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere a megnyitón elmondta, ünnepként tekint a városvezetés a vásárra. „Együtt lehetünk szeretett könyveinkkel, szerzőinkkel és a kiadóikkal. Így a könyvek, az olvasmányok még közvetlenebbé tudnak válni” – fogalmazott, hozzátéve, az irodalom a legszemélyesebb közlés és találkozás két ember között. Kiemelte, minden olvasott vagy megírt oldallal többé válik az ember, ezáltal pedig jobban belelát a valóságba.

Sógor Enikő alpolgármester/Fotó: szekelyhon.ro/Veres Nándor

Sógor Enikő alpolgármester/Fotó: szekelyhon.ro/Veres Nándor

„Öröm számomra, hogy hasznos időtöltést kívánhatok a nehézségek ellenére is” – jelezte az alpolgármester, egyúttal pedig köszönetet mondott a társszervezőknek, akik az épület jelenlegi, más rendeltetése ellenére is elkötelezettek voltak a helyszínt illetően. Mint ismert, a létesítmény félemeletén van elszállásolva több mint száz tűzkárosult.

A Bookart kiadó részéről Márton László műfordító a digitális világ korában is a papírlapok fontosságát hangsúlyozta, hiszen, mint mondta, a diktatúra korában nem volt népszerű könyveket birtokolni. „Minden olvasó más és minden olvasó másképp olvassa a könyvet. Ezáltal tudnak többféleképpen életre kelni a benne leírtak”– emelte ki a József Attila-díjas író beszédében.

Forrás: Szekelyhon.ro/Veres Nándor

Forrás: Szekelyhon.ro/Veres Nándor

A köszöntőbeszédek után a Petőfi Kulturális Ügynökség jóvoltából a megzenésített versekről ismert Kaláka együttes interaktív gyerekkoncerttel nyitotta meg a vásárt. A megnyitón még elhangzott, 23 kiadó és könyvkereskedés 22 standon kínálja majd eladásra termékeit, de számos könyvbemutató és további koncertek tarkítják még a programot.

Forrás és kép: szekelyhon.ro/Veres Nándor