A román ortodox egyháznak megvan a véleménye a melegházasság kötelezővé tételéről

Az Európai Unió demokratikus, nem pedig zsarnoki intézmény, így nem merül fel, hogy az azonos neműek úgynevezett házasságának elismerését kötelezővé tegye az unió egész területén – mutatott rá kedden a román ortodox egyház (BOR) szóvivője a Digi24.ro hírportál által idézett nyilatkozatában.

Vasile Bănescu az Európai Parlament (EP) kedden szavazattöbbséggel elfogadott, Romániát közvetlenül is bíráló állásfoglalására reagált, amely szerint az Európai Uniónak fel kell számolnia azokat az akadályokat, amelyek gátolják a szexuális kisebbségekhez tartozó embereket alapjogaik gyakorlásában, és Európában el kell ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát.

Bănescu szerint az EU ezt nem írhatja elő, hiszen a tagországok teljes törvényalkotási szabadságot élveznek a családjog és a házasság intézménye tekintetében.

“Házasságot csak egy férfi és egy nő köthet” – szögezte le a BOR szóvivője. Hozzátette: a keresztény egyházaknak és a többi romániai vallási felekezetnek ez a természetes álláspontja azon az egyetemes erkölcsön alapul, amely a múlt, jelen és jövendő minden egészséges társadalmának fundamentumát képezi.

A bukaresti hatóságok nem reagáltak az EP – 387 szavazattal, 161 ellenszavazat és 123 tartózkodás mellett elfogadott – állásfoglalására, amely szerint az Európai Bizottságnak jogérvényesítési eljárást kellene indítania Romániával szemben, mivel a házas- és élettársakról szóló jogszabályait az Európai Unió Bírósága korábbi ítélete ellenére sem módosította az azonos nemű párokra vonatkozóan.

A román média rámutatott, hogy a román EP-képviselők közül csak a magyargyűlölő, nagyrománból liberálissá vedlett Dacian Cioloș vezette Újítsuk meg Európát (Renew Europe) pártcsaládhoz tartozó USR PLUS szövetség hat (de nem valamennyi) tagja támogatta szavazatával a – Románia elleni szankciót is szorgalmazó – nyilatkozatot, míg a néppárti és szocialista EP-képviselők ellene voksoltak vagy tartózkodtak.

Az Európai Unió Bírósága 2018-ban hozott precedensértékű ítéletet Románia ellen, amiért megtagadta egy amerikai állampolgárságú férfi befogadását, aki egy román férfivel külföldön kötött házassága alapján igényelt Romániában munkavállalási és tartózkodási engedélyt. Az EU Bírósága akkor kimondta, hogy az uniós állampolgárok házastársaira is alkalmazni kell a “házastárs” fogalmát a szabad tartózkodáshoz való jog tekintetében.

Forrás, kiemelt kép: MTI/itthon.ma