Megbízható, szavatartó partnerként jellemezte és a közös munka folytatására biztatta az RMDSZ-t Florin Cîţu kormányfő pénteken, a Marosszentgyörgyön rendezett pártkongresszuson.

Egyebek mellett elmondta: az RMDSZ az a komoly, felelősségteljes koalíciós partner, amely nem folyamodik zsaroláshoz, de a nehézségek láttán sem futamodik meg. „Így lehet közösen az ország talpra állításáért, a helyi közösségek fejlesztéséért dolgozni”– fogalmazott köszöntő felszólalásában a kormányfő. Úgy vélte, felelőtlenség lenne az egészségügyi válság közepette kormány nélkül hagyni az országot, és egyértelművé tette, hogy az RMDSZ-szel közösen akarja folytatni a kormányprogram megvalósítását.

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke beszédében elmondta: a KDNP és az RMDSZ viszonya már a kezdetektől fogva nemcsak partneri, hanem baráti viszony is. A KDNP a kezdetektől fogva RMDSZ-párti azért, mert magyar pártiak vagyunk. Ha ne adjisten egyszer az RMDSZ megroppanna, Bukarestbe nem más párt fog kerülni, hanem senki. Ezért tehát minden elfogadhatatlan, ami az RMDSZ-t gyengíti!”

A kongresszus megnyitóján Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, Magyarország családokért felelős tárca nélküli felolvasta Orbán Viktor üdvözletét.

„Meggyőződésem, hogy az a példaértékű összefogás, ami az elmúlt évben a romániai helyhatósági, majd parlamenti választásokon kivívott nagyszerű eredmények alapját biztosította, döntő mértékben múlott az RMDSZ három évtized alatt szerzett tekintélyén, politikai súlyán, szervezeti erején és tagjainak elkötelezettségén. Az Önök által vezetett szövetségnek köszönhetően az erdélyi magyarság képviselői ma újra ott vannak a román kormányban, lehetőséget szerezve arra a munkára, amely a magyar közösség felemelésének és szülőföldjén való megtartásának záloga” – állt egyebek mellett a magyar miniszterelnök üzenetében.

Ludovic Orban PNL-elnök és házelnök az RMDSZ korrektségét, megbízhatóságát, a közös kormányprogram iránt tanúsított hűségét, tisztségviselői szakértelmét méltányolta.

Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint a román politikustársadalom is tanulhat abból a komolyságból és szakszerűségből, ahogyan az RMDSZ politizál és gondoskodik az utánpótlásról.

Fotó: RMDSZ

Kelemen Hunor a Szívügyünk a család mottóval zajló kongresszuson elhangzott politikai tájékoztatójában kitért a kormányzati szerepvállalásra, a kormányválságra, s a további tervekre is. A családtámogatási tervekről kapcsolatban az RMDSZ vezetője úgy fogalmazott: ha erős családok vannak, akkor a közösség meg tud maradni itt, Erdélyben. „Ha meggyengülnek a családok, ha nő az elvándorlás és kevés gyerek születik, akkor egy adott pillanatban a közösség életképessége kérdőjeleződhet meg. A mi jövőképünk, célunk magyarként, erős és sikeres közösségként megmaradni a szülőföldön. Éppen ezért 2021-ben a családpolitikát tettük a kongresszusunk központi témájává. Ezt segítette az is, hogy 2020 decemberében kormányzati szerepet vállaltunk, így sokkal nagyobb rálátásunk van közpolitika alakítására. Mi javasoltuk a nyár elején a koalícióba, hogy gondoljuk át a család-, illetve gyermeknevelési támogatást, mert a jelenlegi rendszer elhibázott, nem hozott eredményt. Vállaltuk azt, hogy 2021 végéig leteszünk a kormány asztalára egy olyan elképzelést, ami az alanyi jogon járó gyermeknevelési támogatást megőrizve erősítené meg a jövedelemmel rendelkező családok támogatását a különböző adóformákból leírható támogatással, valamint lakásvásárlási hiteltámogatással” – fogalmazott Kelemen Hunor.

A kongresszuson jelen lévő román pártvezetők, s maga a kormányfő is támogatásáról biztosította az RMDSZ kezdeményezését.

Forrás: Krónika online.