Együttműködési lehetőségekről beszéltek a Míves Emberek Sokadalma megnyitóján.

Családias hangulatban indult a tizennyolcadik Míves Emberek Sokadalma Székelyudvarhelyen. A nulladik napon a partnerszervezetek, egyesületek mutatkoztak be, majd konferenciát tartottak „Az együttműködés, mint a megújulás és fennmaradás lehetősége” címmel.

A konferencia nyitányaként Czirjék Katalin fesztiváligazgató, valamint Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője és Pálfi Kinga, Székelyudvarhely alpolgármestere köszöntötte a fesztivál résztvevő alkotóműhelyeit, egyesületeit. Bemutatkoztak továbbá az esemény erdélyi és magyarországi partnerszervezetei.

Antal Lóránd szenátor nem tudott személyesen részt venni a megbeszélésen, de videoüzenetet küldött, amelyben elmondta: miután sikerült elérni, hogy igen nagy parlamenti többséggel megszavazzák a kézműves törvényt, az alkotmánybíróság azt procedurális okokra hivatkozva alkotmányellenesnek nyilvánította. A politikus üzenetében tárgyalásra hívta a kézműves egyesületeket a szeptemberi szesszió előtt, akikkel közösen egy új törvénytervezetet dolgozhatnának ki. Ebben figyelembe vennék az alkotmánybíróság megjegyzéseit, hogy elkerüljék az újabb visszautasítást, és a tervezetet legkésőbb tavaszig be lehetne nyújtani – tette hozzá a szenátor.

Czirjék Katalin/korábbi felvétel

Sokan mikro- vagy kisközösségekben gondolkodnak – mondta a felszólalásokat követő vita során Czirjék Katalin fesztiváligazgató. A civil szervezetek általában azon törekvésből jönnek létre, hogy váltsuk meg a világnak egy kis szegletét, de mi gondolkodjunk másképp: váltsuk meg az egész Erdélyt – hangsúlyozta. Tapasztalatai szerint ez a koncepció működik, például az Angyalkaraván esetében, és ez a járható út az összefogásra. A fesztiváligazgató szerint a hatékony együttműködéshez elengedhetetlen a változatosság, vagyis minél több tevékenységi körben működő szervezetek csoportosítására van szükség.

Fotó: Thomas Campean/szekelyhon.ro/illusztráció

Fotó: Thomas Campean/szekelyhon.ro/illusztráció

A fesztivál szervezői szerint az idei MES szombaton és vasárnap nem csupán látogatókat, hanem résztvevőket is vár. Vásári standok mellett kihelyezett műhelyek is működnek a várban, ahol együtt lehet dolgozni népi mesterekkel, de lesznek színvonalas népzenei, régizene-koncertek is.

Forrás: szekelyhon.ro

Kiemelt kép: Erdély Bálint Előd/szekelyhon.ro