Viola von Cramon-Taubadel német zöldpárti EP képviselő vitatja, hogy a magyar kisebbség elnyomott lenne. „Ha megnézzük, milyen jogokkal rendelkeznek a magyarok a régióban, aligha találunk más kisebbséget, amelynek több joga lenne” – mondta a t-online-nak. Majd pedig Kárpátalját „Orbán eszközének” nevezte a politikus. Bocskor Andrea fideszes EP-képviselőt megdöbbentették kollégája szavai, nyílt levélben reagált rájuk. 

A régióban tett látogatásai ellenére csak sajnálattal tudom gyanítani, hogy az Ön benyomásai a régió jelenlegi helyzetéről, az etnikai viszonyokról nagyon hiányosak, elfogultak és csak az ukrán államilag támogatott médiából származó információkon alapulnak. Másrészt, felháborító, hogy a kárpátaljai magyarok kérdését Ön az EU Magyarországgal fennálló vitáinak további szítására használja fel, összemosva a kisebbségi jogok korlátozását egy politikai nézőpontok ütköztetéséből származó vitával. Ez nem csak a tárgyilagosságtól áll messze, de etikátlan és teljesen mértékben fals is

− írja a Mandiner.

A kép teljességének érdekében javaslom, beszéljen személyesen is az ott élő magyar kisebbség, valamint az ukrán jogfosztó kisebbségi politika által szintén érintett román kisebbség képviselőivel.

A magyar képviselő elmondta, hogy szívesen el is kísérné az útra, de veszélyes lenne számára, mióta 2020-ban felkerült a Mirotvorec nevű ukrán szélsőséges nacionalista honlap halál- vagy ellenséglistájára.

Bocskor Andrea

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Bocskor hozzátette, hogy ő lenne a legboldogabb, ha igaza lenne a német politikusnak, hogy a magyaroknak van a legtöbb joga a régióban, de ez sajnos nem igaz, ezért a fideszes képviselő összefoglalta nyílt levelében a tényeket Ukrajna kisebbségpolitikájáról, valamint azokról a tényezőkről, amelyek korlátozzák a kárpátaljai magyar (és több más) kisebbség jogait.

Felsorolt példákat, amelyek

csak néhányat mutatnak be a magyarellenes akciók, megfélemlítések és a kisebbségi szimbólumok megsemmisítésére és használatuk betiltására irányuló kísérletek nagyobb, elszomorító tárházából 

– mutatott rá a fideszes politikus, hozzátéve, a magyar kisebbség őshonos Kárpátalján, több mint ezer éve él a régióban. Bár a határokat az évszázadok során többször átrajzolták, a közösség a mai napig fennmaradt.

A teljes levelet a Mandiner oldalán olvashatják.

Borítókép: Fotó: karpatalja.ma