Tegnap a Nemzeti Filmintézet és Filmarchívum szervezésében elkezdődött Budapest legnagyobb nemzetközi filmfesztiválja, a Budapesti Klasszikus Film Maraton, mely 26-ig fogadja gazdag programmal a látogatókat.

Forrás: turiumus.com

Filmmaraton. Szabadtéri vetítés a Bazilika előtt/ forrás: turizmus.com/korábbi felvétel

A különleges filmfesztivál hat napja alatt, több fővárosi helyszínen, öt tematikus blokkban, hetvennél is több frissen restaurált klasszikus filmet láthat a közönség. A budapestiek nagy örömére a Szent István Bazilika előtti tér idén négy estére újra ingyenes szabadtéri mozivá alakul.

Forrás: mandiner.hu

Forrás: Káel Csaba/mandiner.hu

Káel Csaba szerint „a magyar film születésének 120. jubileuma meghatározza a Nemzeti Filmintézet teljes idei évét. A különleges évforduló inspirálta a Ludwig Múzeumban létrehozott, Nagylátószög – 120 éves a magyar film című történeti kiállításunkat, és ennek égisze alatt szervezzük az idei Budapesti Klasszikus Film Maratont is. A világjárvány okozta bezártság után kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a filmrajongók újra nagyvásznon és közösségben élhessék át a mozizás élményét. Budapest legnagyobb nemzetközi filmfesztiválja öt helyszínen várja az érdeklődőket, többek között a város egyik legszebb terén, a Bazilika előtt, ahol ingyenes szabadtéri vetítésekre ülhetnek be a nézők. Az elmúlt 120 év kiemelkedő magyar alkotásai mellett komoly nemzetközi kitekintést is adunk a legjobb klasszikus filmekre. Az idei maratonon több mint negyven európai filmarchívum mozgóképeit vetítjük, így mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebbeket.”

forrás: fidelio.hu

Forrás: fidelio.hu

Ráduly György a Filmarchivum igazgatója így fogalmazott: „az idei év különleges, hiszen alkalmunk nyílik több, a magyar film története szempontjából fontos évforduló megünneplésére. 125 évvel ezelőtt készítették az első filmfelvételeket Magyarországon a Lumière testvérek operatőrei, 120 évvel ezelőtt mutatták be az első megrendezett magyar filmalkotást, és 90 évvel ezelőtt született a magyar hangosfilm, amelynek első sikere, a Hyppolit, a lakáj 90 év elteltével is óriási népszerűségnek örvend. 2017-ben, amikor elindítottuk a Budapesti Klasszikus Film Maratont, arra vállalkoztunk, hogy nagyvásznon mutatjuk be a magyar filmtörténetet, a magyar filmeseknek a világ filmtörténetére gyakorolt hatását, és az egyetemes filmtörténet nagy klasszikusait. Ehhez segítségül hívtuk a nemzetközi filmarchívumok népes családját, akik azóta is töretlenül küldik a Maraton programjába a restaurált filmkincseket. Idén is izgalmas időutazásra hívjuk a film szerelmeseit a némafilmektől az elmúlt évtizedekig, tisztelegve a nagy alkotók tehetsége előtt”

Forrás és kiemelt kép: filmarchiv.hu