Őt magát is meglepte, hogy ilyen eredeményt ért el, és még nem egyeztetett Karácsony Gergellyel, de az biztos, hogy csak akkor tartja elképzelhetőnek a visszalépését, ha megegyeznek három kérdésben – mondta Márky-Zay Péter a Spirit Fm Aktuál című reggeli műsorában.

Márki-Zay Péter szerint az ellenzék számára az a legfontosabb, hogy egy olyan konszenzusos jelöltet találjanak, aki képes Orbán Viktor leváltani. Egy újabb szavazást, lehet, hogy ő nyerne meg, mert a Jobbik szavazói szerinte őt támogatnák. De realista, tudja, hogy a győztes, Orbán Viktort legyőzni képes jelöltet kell megtalálni. Egyetért Karácsony Gergellyel, hogy Dobrev Klára, a DK jelöltje a legkevésbé képes az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül legyőzni Orbánt. A második fordulóban ezért együttműködésre van szükség. „Az én lelkiismeretem nem száradhat, hogy Orbán maradjon a miniszterelnök” – hangsúlyozta Márki-Zay, aki szerint azt is figyelembe kell venni az eredmények értékelésénél, hogy a Fidesz Karácsonyt támadta, Dobrevet nem. Úgy tűnik számára, a DK-jelöltje nagyon jó jelölt lenne a Fidesz számára. A DK mozgósításban, adatbázis építésben megnyerte a választást, a legszorgalmasabb kampányt vitték. De a DK nagyon elkötelezett, de szűk tábora nem elégséges az Orbán Viktor elleni küzdelemhez.

Arra a kérdésre, hogy visszalépne-e Karácsony Gergely javára, a politikus azt válaszolta: erről tárgyalni fog a főpolgármesterrel. Nem mellesleg abban biztos: ahhoz, hogy az őt támogató szavazók Karácsonyra átszavazzanak, a főpolgármesternek több dologban is határozottabb politikát kell vállalnia. Ezek egyebek mellett az euró bevezetése, a keményebb és határozottabb elszámoltatás ígérete, valamint az Alaptörvény akár feles többséggel való lebontása.

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.

Forrás: ATV.hu

Fotó: promenad.hu