Magyarország átadja családpolitikai tapasztalatait a Boszniai Szerb Köztársaságnak, és segíti az országot, hogy minél többet tudjon tenni a fiatalok támogatásáért, a gyermekvállalás segítéséért – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott a Boszniai Szerb Köztársaság elnökével.

Novák Katalin kiemelte, Magyarország segítséget nyújt annak érdekében, hogy egy jól átlátható, kiszámítható, stabil családpolitika legyen a Boszniai Szerb Köztársaságban is.

Magyarország számára kiemelt fontosságú Bosznia-Hercegovinával és a boszniai Szerb Köztársasággal való együttműködés  – hangsúlyozta. Hozzátette: „nemzeteink között jó kapcsolat van hosszú ideje”.

Novák Katalin rámutatott arra, hogy az egyik legfontosabb probléma Bosznia-Hercegovina, Magyarország és Európa számára is a népességfogyás.

A tárca nélküli miniszter elmondta, Magyarország családpolitikáját azért övezi figyelem, mert a családokat helyezi a középpontba, és elérte, hogy egyszerre legyen magas a gazdasági növekedés, illetve a demográfiai folyamatok is jó irányba induljanak el.

A tárgyalás során megállapították, hogy milyen fontos a gyermekek védelme és, hogy a fiatalok számára élhető jövőképet tudjanak kínálni – közölte Novák Katalin.

Hangsúlyozta: minden rendelkezésre álló tapasztalatot készséggel megosztanak a boszniai Szerb Köztársasággal, és „mi is örömmel tanulunk tőlük”.

Zeljka Cvijanovic elmondta: szeretnék néhány családtámogatói intézkedésüket megújítani, illetve újakat is be kívánnak vezetni annak érdekében, hogy jobb eredményeket érjenek el a családalapítások tekintetében.

Az elnök megköszönte Magyarország intézményes támogatását, továbbá a koronavírus-járvány kapcsán nyújtott segítséget is.

Zeljka Cvijanovic közölte, tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, és különösen fontosnak tartja azt az ajánlatot, hogy a boszniai Szerb Köztársaságban létrehozzanak egy alapítványt, amely a gazdaság élénkítést és a beruházásokat támogatná, hiszen ennek is jelentős szerepe van a családalapításban.

A boszniai Szerb Köztársaság kész átvenni és népszerűsíteni Magyarország jó gyakorlatait – hangsúlyozta Zeljka Cvijanovic, majd azt közölte: Magyarország megbízható partnerként számíthat rájuk a jövőben is.

MTI

Fotó: MTI/Mohai Balázs