Felújították a kivételesen szép bánffyhunyadi épületet, amely európai uniós alapokból, helyiek adományából, valamint a magyar kormány és Erdélyi Református Egyházkerület támogatásával készülhetett el.

A műszaki átadása csütörtökön, szeptember 30-án történt meg, az impozáns bánffyhunyadi templom felújítására 2017-ben nyert kétmillió euró értékű uniós pályázatot az egyházközség. A projekt egyik feltétele volt, írják, hogy a helyiek tegyék ki a megpályázott összeg két százalékát, a közösségnek pedig sikerült a vártnál többet adakoznia.

Hangsúlyozták: az épület szerkezete viszonylag jó állapotban maradt meg, de

a falakat kívül-belül újravakolták, bent az északi oldalon talált 14. századi freskókat pedig restaurálták.

A szentély ablakait visszaalakították eredeti méretükre, ólomüveget építettek be, újrazsindelyezték a tetőt, és gerendákat, szarufákat cseréltek, ahol szükséges volt. A padok és a toronyóra felújítását, a harangok villamosítását, valamint a templomkert rendezését magyar állami támogatásból fedezték.

Külön említést érdemelnek a templom restaurált kazettái, teszik hozzá: a szentélyben az Umling-féle kazetták 1881-ben készültek, a hajóban Felvinczi János művei 1705-beliek, a karzat mellvértjén látható kazetták pedig az 1680-as évekből valók, Gyalui Asztalos János művei. Emellett a mostani restaurálásokkor előkerült egy negyedik festő munkája is: a szószékkoronán és a szószék karzatán levő színes motívumok 1748-ból valók. A munka azonban folytatódik: következik az orgona felújítása októbertől, valamint a sekrestyében egy újabb kripta bejáratát találták meg a régészek, amely feltárásra vár, írja a reformatus.ro.

Fotó: MTI/Kiss Gábor