Száz kerékpáros rajtolt el tegnapelőtt a pozsonyi koronázási templomtól, hogy augusztus 20-ra a budapesti Nemzeti Múzeumhoz érjen, és együtt ünnepelje Szent István királyunkat. Az Otthonról haza elnevezésű kerékpártúra célja, hogy erősítse a Kárpát-medencében élő magyarság határokon felüli összetartozását, aktívan – bringán ülve kösse össze a Kárpát-medence magyarságát. A rendezvénysorozat idén három országon keresztül, két útvonalon, egy nemzettel valósul meg.

A 265 kilométeres felvidéki túra Pozsonyból indult szerdán, a következő megállóhelyekkel: Somorja, Dunaszerdahely, Nagymegyer, Komárom, Karva, Párkány és Helemba. Szobnál átkelve a Dunakanyaron keresztül közelítik meg a magyar fővárost – mondta a program felvidéki koordinátora, Gubík László, a Szövetség a Közös Célokért elnöke, aki a Via Nova ICS szervezettel biztosítja a túrázók részére a kulturális programokat az egyes megállóhelyeken.

Csütörtökön a bringásokhoz csatlakozott Keszegh Béla, Komárom polgármestere, Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke és Iván Tamás, a Via Nova alelnöke, akik a Klapka téren felfrissülő túrázókat köszöntötték is.

Keszegh Béla Komárom városáról elmondta, különleges kisugárzása van, amire a helyiek kellően büszkék és azt szeretnék, ha ennek az érzésnek az idelátogatók is részesei lennének. Mint mondta, azért dolgoznak, hogy a kerékpáros turisták megbecsültek legyenek, ezért kerékpáros térképet is készíttettek, amely Somorjától az egész déli zónát Esztergomig bezárólag tartalmazza a legfrissebb adatokkal, a kerékpárosoknak kényelmes, lapozható formában. A városban egyébként a napokban indult a Rákóczi utca kerékpáros szakaszának kiépítése, amely 233 ezer euró uniós támogatással épül meg az utca mindkét oldalán, a Vág-hídtól a Komenský utcai letérőig.

Csenger Tibor (Szövetség), Nyitra megye alelnöke a kerékpáros túrázókat köszöntve elmondta, a megye komoly erőfeszítéseket tesz a kerékpárutak kiépítésére, amelyek fokozatosan épülve az EuroVelo6, azaz az egész Európát átszelő kerékpárútra csatlakoznak majd.

Iván Tamás, a Via Nova alelnöke, egyben a Szövetség helyi szervezetének elnöke üdvözölve az Otthonról haza kerékpáros túra résztvevőit, hangsúlyozta, komoly nemzeti öntudaterősítő programról van szó, amely összefogja a külhoni és a magyarországi magyarokat, akik fizikailag és szellemileg egyaránt feltöltődve, meghatározó élményekkel gazdagodva erősödhetnek meg nemzettudatukban e túrának köszönhetően. „Szétszakíthatnak, de el nem választhatnak” – fejezte be gondolatait Iván Tamás, szerencsés utat kívánva a túrázóknak, akik ezt követően szervezett városnézésre indultak, illetve megtekinthették az erődöt is a KOMISZ szervezésében, akik a helyszínen frissítővel, szendvicsekkel várták a bringásokat.

A 2019-ben útjára indított határon átívelő kerékpártúrákon nem szükséges valamennyi szakasz vállalni az elejétől a végéig, útközben is lehet csatlakozni a túrázók csapatához.

Kondíciónak és elfoglaltságnak megfelelően lehet választani a magyarországi, felvidéki és erdélyi szakaszokból. Az augusztusi, határon átívelő 4–11 napos vándortúrák különböző városokból indulnak és minden kerékpáros csapat augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén érkezik meg Budapestre – olvasható a rendezvénysorozat honlapján.

Forrás: Magyar Fórum/Felvidek.ma

Szerző és kép: Szalai  Erika