Squid Game, a gyermekek számára is elérhető gyilkosságfesztivál. Noha a legtöbb országban 17 éven aluliak számára nem ajánlott megtekintésre a Netflix legújabb sorozata, még mindig számos fiatal fér hozzá, kitéve az erőszakos ábrázolások káros hatásainak – számol be a vasarnap.hu.

Míg nézettségi rekordokat döntöget a Netflix legújabb, „Squid Game” – magyarul „Nyerd meg az életed” – című dél-koreai tűlélődráma-sorozata, aközben egyre több szakember tanácsolja a szülőknek: ne hagyják, hogy gyerekeik megnézzék azt – olvasható a CNN-en megjelent cikkben.

A szeptemberben bemutatott túlélősorozatban mélyen eladósodott versenyzők koreai gyerekjátékokat játszanak azért, hogy pénzt nyerjenek. Ám ha a résztvevők veszítenek, az életüket is elveszítik. A film pedig egyáltalán nem riad vissza a véres jelenetek és az erőszak ábrázolásától – hívja fel a figyelmet a cikk szerzője.

A sorozat óriási követőtábort gyűjtött maga köré. A Netflix jelentése szerint 111 millió felhasználó nézte meg a sorozatot egy hónapon belül, ezzel – adott időszakra vetítve – minden idők legnézettebb sorozata lett. A filmben látható ruhák-ihlette halloweenjelmezek az internetes keresési toplistákat vezetik, a TikTokot pedig máris elárasztották a sorozatban látottak alapján terjedő kihívások.

Annak ellenére, hogy a csatornán a műsor a TV-MA-besorolást kapta, azaz 17 éven aluliak számára nem ajánlott (Magyarországon jelenleg 16 éven felülieknek ajánlott), a műsor még mindig eléri a fiatalabb korosztályt, felkeltve ezzel a szakemberek aggodalmát.

David Anderson, a New York-i Child Mind Institute vezetője adott ki nemrégiben egy nyilatkozatot, amelyben a filmben látható erőszak mértékét ijesztőnek nevezte.

A műsort pedig egy olyan gyilkossági fesztiválhoz hasonlította, mely azt feltételezi, hogy a több mint 400 résztvevő közül csak egy lehet a túlélő.

Az erőszak intenzitására és káros hatására figyelmeztet a Common Sense Media oldalán olvasható útmutató is. A műsorokat és filmeket minősítő oldal arra is felhívja a szülők figyelmét, hogy „a filmbéli karaktereket szisztematikusan kínozzák és ölik meg a játékmester szadista örömére. A felnőtt szereplők szexuális kapcsolatot létesítenek és szexuális erőszakkal fenyegetőznek: a nőket a hajuknál fogva ragadják meg és ütlegelik”. Hozzáteszik: a film olyan témákra fókuszál, hogyan lehet pénzhez jutni szerencsejáték vagy csalás révén.

A sorozat megjelenése óta több iskola indított felhívást. Az amerikai Georgia állambeli Roswelli magániskolájában például megtiltották, hogy a filmről és az abban megjelenő játékokról bármiféle eszmecserét folytassanak az intézményben.

Nem ez az első eset, amikor a Netflix a gyerekekre nézve káros hatású műsort dob a piacra. Nemzetközi felháborodást váltott ki tavaly a csatorna gyermekpornográfia határát súrló filmje, a Cuties (Cukorfalatok). A filmben kamaszlányok twerkelnek és mutogatják magukat. Bár világméretű mozgalom indult a netflixes előfizetések törlésére, a liberális mainstream azonnal a film védelmére kelt, mondván, az a felnőtté válásról szól. A Sundance-fesztiválon díjat nyert mozi véleményük szerint a jobboldali média áldozata és „puskaporos hordó” egy olyan korban, amely retteg a gyermeki szexualitástól.

Igen, azóta is rettegünk – s úgy tűnik most már mástól is lehet…

Forrás és teljes cikk: vasarnap.hu

Kiemelt kép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun