A Nemzeti Választási Iroda (NVI) levélben értesít minden magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárt a levélszavazással kapcsolatos tudnivalókról – tudatta a testület a Magyar Hírlaphoz eljuttatott közleményében kedden.

A Nemzeti Választási Iroda a héten megkezdi a több mint 770 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár értesítését. Az Iroda jogszabályi felhatalmazás alapján keresi meg a címzetteket. Ők azok, akik – sikeres regisztrációt követően – levélben szavazhatnak az országgyűlési választásokon (kizárólag az országos pártlistára), emellett pedig az esetleges népszavazásokon, valamint a későbbi európai parlamenti választásokon.

Korábbi regisztrációjuk alapján, a központi névjegyzéken már több mint 408 ezer fő szerepel. Számukra az NVI a levélben javasolja, hogy ne felejtsék el bejelenteni, ha a regisztrációjuk óta változtak adataik (például elköltöztek). Az NVI ezzel párhuzamosan szintén levélben fordul azokhoz, akik még nem regisztráltak (mintegy 360 ezer fő): számukra a regisztráció módjáról érkezik részletes tájékoztatás.

Az Iroda az értesítők közül több mint 160 ezret emailben küld el. Négy esztendővel korábban, a legutóbbi országgyűlési választásokat megelőzően is levélben kereste meg az NVI a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárokat. Akkor összesen több mint 650 ezer értesítőt küldött ki a Nemzeti Választási Iroda.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok abban az esetben vehetnek részt a soron következő országgyűlési választásokon, ha a szavazást megelőző 25. napig a Nemzeti Választási Irodától kérik felvételüket a központi névjegyzékbe. Fontos, hogy a sikeres regisztráció önmagában tíz évig érvényes. Abban az esetben, ha a választópolgár leadja levélszavazatát, adatmódosítással él vagy kéri regisztrációja meghosszabbítását, úgy újabb tíz évig marad érvényes a regisztráció.

A levélszavazásra regisztráltak száma naponta frissülő közérdekű adat. Ennek pontos alakulása a valasztas.hu oldalon követhető nyomon.

Fotó: MH