Bruck Edith magyar származású írónő kedden nyílt levélben utasította vissza, hogy holokauszt-túlélőként békedíjat vegyen át az olaszországi Anzióban, mivel a város máig nem vonta vissza az egykori fasiszta diktátor, Benito Mussolini díszpolgári címét.

Bruck Edith hangsúlyozta, hogy az olasz fasizmust megteremtő Mussolininak a mai napig „sok követője van egész Európában, amelynek rövid az emlékezete”. A kilencvenéves írónő úgy vélte, „aktív nosztalgia” övezi a legszégyenteljesebb és kitörölhetetlen történelmi korszakot.

A Rómától hatvan kilométerre található Anzio miden évben békedíjjal tünteti ki az arra érdemesnek tartott olasz és külföldi személyiségeket. Az idén Bruck Editet választották, aki elutasította az elismerést, mivel

Benito Mussolini a mai napig a város díszpolgárának számít Anzióban.

Candido De Angelis polgármester, korábban kereszténydemokrata, jelenleg a Liga párt politikusa félreértésnek nevezte a történteket, és találkozóra hívta a magyar írónőt. Hangsúlyozta, hogy 1924-ben adtak díszpolgárságot Mussolininak, amikor ez minden város számára kötelező volt. Emlékeztetett, hogy Anziót a második világháborúban a földig bombázták.

A Tiszakarádon született Bruck Edith egész családját a második világháború alatt deportálták, több koncentrációs tábort is megjárt, többek között Auschwitzot, Dachaut és Bergen-Belsent. Édesanyja Auschwitzban, édesapja és bátyja Dachauban lelte halálát, ám Edith Eliz nevű testvérével túlélte a táborokat.

Az 1955 óta Olaszországban élő költő, író, rendező az idén bekerült a másik tekintélyes olasz irodalmi díj, a Premio Strega döntős írói közé is

az Elveszett kenyér című művével. Februárban a szentszéki napilapban, a L’Osservatore Romanóban közölt cikket, melyet követően Ferenc pápa római lakásán kereste fel őt, hogy az emberiség nevében bocsánatot kérjen tőle a második világháború alatt történtekért.

Júliusban az olasz nyelv nemzetközi terjesztéséért és védelméért felelős Dante Alighieri Társaság alelnökének nevezték ki. Augusztusban a Viareggio-Repaci irodalmi díj egyik győztese lett.

Forrás: MTI

Fotó: Bruck Edith magyar származású írónő (Fotó: MTI/ Bruzák Noémi)