Egy belgyógyász főorvos a szeretet, az összefogás, a civil kurázsi nevében fogant levelét adjuk közre!

 

A címbéli „ikonikus szavak jutnak eszembe arról a helyzetről, ami most hazánkban zajlik.

Robbanásszerűen emelkedik az új esetek száma. Tudtuk az előrejelzések alapján, hogy lesz negyedik hullám, s láttuk a környező országokban kialakult drámai helyzetet.

Nálunk is hirtelen került kórházba nagyon sok beteg, még sincs hír kapkodásról, fejetlenségről, határon átküldött lélegeztetett betegekről, mert az egészségügy működik s dolgozói ismét erőn felül teljesítenek.

Hogyan?

Kórházunk belgyógyászata Mindenszentek előtti pénteken fél nap alatt hozott létre egy komplett COVID ellátásra alkalmas osztályt.  Megfeszített munkával. Betegeket csoportosítottunk át más osztályokra, mindenhol ügyelve a megfelelő ellátásra. Ez betegátadást, azonnali zárójelentés írást jelent. Óriási terhelést mind nővérnek, mind orvosnak a fogadó és átadó osztályon egyaránt. A munka közben egyszercsak megjelent szabadságon lévő kollégánk. Hívás nélkül jött, hallotta, hogy szükség van segítségre, s szó nélkül nekiállt dolgozni.

Meg kellett duplázni az ügyeleti létszámot, hiszen immár a bent fekvők mellett az érkező fertőző betegeket is el kell látni, ezt ugyanaz a személy nem végezheti. Zokszó nélkül áldozták be nővérek és orvosok a szabad hétvégéjüket.

Munkások érkeztek s pár óra alatt elválasztófalat hoztak létre biztosítva a zsilipelés lehetőségét. Újra előkerültek a védőfelszerelések, megint nincs hiány semmiben. S azóta is kettőzött erőfeszítéssel dolgozunk biztosítva a COVID-ban szenvedő betegek mellett az egyéb belgyógyászati ellátást.

Mi ezt tesszük Önökért. Kérjük azonban, hogy segítsenek nekünk!

E sorok írója ez év április 21-én megjelent cikkében már állást foglalt az oltás mellett „Regisztrálj a túlélésért” címmel. Akkor lord Kitchener választási plakátja buzdított áttételesen oltásra. De milyen más a magyar mentalitás. Hazánkban a szúrós tekintetű katona helyett most mosolygó orvos mutat felénk, kérve, hogy oltassa be magát az, aki eddig nem tette.

Persze vannak oltottak is a betegek közt, de mi látjuk, hogy ők sokkal enyhébb formában kapják el a betegséget.

Még mindig nem késő. Ha Ön holnap megkapja az első oltást rövidesen részlegesen, a második oltás után pedig jelentősen védett. Addig is hordjanak maszkot, s menjenek el, oltassák be magukat, hogy családunkkal közösen nyugodtan ünnepelhessük a Karácsonyt.”

Forrás: Dr. Temesszentandrási György/A szerző belgyógyász főorvos, jelenleg (ismét) COVID osztályvezető

Kép: MTI/Balogh Zoltán