Dalolni hívunk! – A Fiatalok a Nemzetért Alapítvány ifjúsági népdalversenyt hirdet az egész Kárpát-medencére kiterjedően.

„Valljuk, hogy kulturális örökségünket védenünk kell és tovább kell örökítenünk; ez az alapgondolat vezényelt minket a kezdeményezésünk elindításakor. Szeretnénk a kultúránk ezen ágát minél szélesebb körben megismertetni, illetve a fiatalokat bátorítani az éneklésre” – olvasható a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben.

Mint írják: „Reményeink szerint a versenyünk segít majd abban, hogy a fiatalok többet foglalkozzanak a népdalokkal, a dalcsokrok megosztásával pedig Facebook-oldalunk követői is felidézhetik a régi ismereteiket, és akár újakat is szerezhetnek.

A versenyre az egész Kárpát-medencéből várjuk a dalos ajkú általános és középiskolás fiatalok jelentkezését, ezzel is mutatva, hogy a határok nem gátolhatják a közös kultúránk népszerűsítését.”

A járványhelyzetből adódóan és a távolságok áthidalása végett a népdalversenyt online, videós nevezések segítségével fogják lebonyolítani. Minden nevezőt arra kérnek, hogy készítsen egy 3 dalból álló, maximum 2-3 perces dalcsokrot, amelyet jó minőségű videofelvételen küldjön el részükre.

A nevezőket két kategóriában is értékelik: szakmai és közönségdíjas díjazottak is lesznek, akik mindannyian értékes nyereményekben részesülnek.

A szakmai kategóriában olyan neves művészek értékelik az alkotásokat, mint: Majorosi Marianna (Kossuth-díjas énekes, táncművész, pedagógus, a Csík zenekar tagja); Török Tilla (a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett előadóművészi és mesterdiplomát népi hegedű szakon, játszik kobozon és tilinkán, énekel, a Török Tilla Zenekara tagja) és Ács Gyula (népzenész, népzenekutató, gyűjtő, a Borókás Zenekar alapítója, a miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium tanára).

A versenyre november 9-e és 2022. január 9-e között lehet jelentkezni. A jelentkezési lap ITT tölthető le. További részletek és nevezési feltételek ITT érhetőek el.

Forrás és kiemelt kép: felvidek.ma