Több aranyat rejt a Börzsöny, mint azt eddig gondolták. Egy most napvilágot látott, hét műhold bevonásával készített svájci georadar-kutatás szerint az eddig becsült 13.000 milliárd forintnyi arany és ezüst helyett 50.000 milliárd forint értékű nemesfémet rejt a hegy gyomra – írja a Bors. – amelyről az Origo számol be.

Mint olvasható, egy hónappal ezelőtt egy magyar vállalkozó geológiai kutatásokra hivatkozva azt állította, hogy 13.000 milliárd forintnyi aranyat és ezüstöt rejt a Börzsöny. Varga István, a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. tulajdonosa akkor történelmi feljegyzésekre és régebbi kutatások anyagaira hivatkozott. A rendelkezésére álló adatokat, valamint újabb földmintákat küldött a világ három, ezzel foglalkozó legjobb független laborjába. Teóriája felkeltette három svájci bányászati egyetem figyelmét is, amelyek 7 műhold segítségével készített georadar-kutatás során az eddig hitt mennyiség több mint háromszorosát fedezték fel 70 négyzetkilométernyi földterületet végig pásztázásával.

arany - börzsöny

Az 500 méteres mélységig végzett előzetes elemzés alapján 3000 tonna aranyat és 3000 tonna ezüstöt rejt a Börzsöny. Ez az arany és az ezüst tőzsdei árfolyamán 153 milliárd euró, ami 50 ezer milliárd forint! Csak halkan jegyzem meg, hogy a teljes magyar államadósság 40 ezer milliárd – nyilatkozta Varga István.

A teljes írást az Origon olvashatják.