Németország az európai műtárgypiac egyik nagyhatalma, így a művészek számára különleges lehetőséget jelent az egyik legnagyobb és leglátogatottabb németországi művészeti vásár, a tehetős Baden-Württemberg tartományban, Franciaország tőszomszédságában évente megrendezésre kerülő art Karlsruhe keretében való bemutatkozás lehetősége. Az art Karlsruhe szakmai partnereként az ART MARKET BUDAPEST, Közép- és Kelet-Európa vezető nemzetközi művészeti vására a művészeti piacot az elmúlt években sújtó korlátozásokat követően 2022. július 6-10. között különleges gesztussal lepte meg a karlsruhei közönséget: a kiállítótér centrumában a szervezők által biztosított központi helyszínen a nemzetközileg elismert hazai alkotó, Szőke Gábor Miklós Flying Puli (Repülő puli) című szobra az idei művészeti seregszemle közönségkedvence lett. A sikeres magyar művészeti jelenléthez hozzájárult a Várfok Galéria is: Magyarország rendszerváltás utáni első kereskedelmi galériája több hazai alkotói generációt felvonultató válogatást mutatott be a sok tízezres németországi közönségnek.

Az art Karlsruhe hazai partnere jóvoltából először 2014-ben mutatkozott be Budapesten, majd 2015-ben már az art Karlsruhe kezdeményezésére az Art Market Budapest több hazai galéria és a Capa Központ bevonásával Photo Art Budapest címen rendkívüli gazdagságú magyar fotóművészeti kiállítást mutathatott be a kiemelkedő látogatottságú németországi seregszemlén.

A két művészeti vásár közötti együttműködés sikere kiváló például szolgál az iparág többi szereplője számára. Nem utolsósorban ennek is köszönhető, hogy az Art Market Budapest idei eseményére 2022. október 6-9. között máris a COVID előtti számban és rekordot jelentő, minden korábbinál nagyobb alapterületen térnek vissza a német galériák.

Az elmúlt évek COVID okozta drámai fejleményei után a partnerek úgy döntöttek, hogy az Art Market Budapest látványos keretek között, különleges meglepetéssel tér vissza a karlsruhei közönség elé. A vásár legnagyobb forgalmú, központi kiállítóhelyén a szervezők közös döntése alapján Szőke Gábor Miklós látványos, Flying Puli (Repülő puli) című szobra került bemutatásra.

Az elsősorban nagyméretű köztéri alkotásairól ismert művész szobra már az art Karlsruhe nyitóeseményén a dominánsan szakmai és gyűjtői közönség, majd a nyitva tartás négy napja alatt a nagyszámú látogatók körében is rendkívüli érdeklődést keltett, kétségkívül az idei vásár közönségkedvencévé vált.

Korunk egyik legsikeresebb közép-kelet-európai művésze, Szőke Gábor Miklós túlnyomórészt állatokat ábrázoló köztéri szobrai ma már szerte a világon népszerűek, legismertebb munkája az Atlanta Falcon, a hatalmas madárfigura az atlantai Mercedes-Benz Stadion előtt áll, de a néhány hete Athénban felállított, hatalmas sast formázó alkotását már most sokan Görögország legjelentősebb kortárs köztéri szobraként emlegetik. Monumentális köztéri szobrai mellett limitált számban készített kisebb művei a magángyűjtők körében rendkívül népszerűek, ezek mindegyike a világ számos pontján ma már magánkollekciókban található. A Karlsruhéban most bemutatott alkotás iránt is élénk gyűjtői érdeklődés mutatkozott, a mű végül egy stuttgarti magángyűjteménybe került.

A magyar művészeti jelenlét nem új keletű Karlsruhéban, a Várfok Galéria ma már az art Karlsruhe hagyományos kiállítójának tekinthető. A galéria kiállítási standjának és a vásár egészének egyik fénypontja ezúttal a nemrégiben 100. születésnapját ünneplő Françoise Gilot műveiből álló válogatás volt, amelyet számos neves magyar művész alkotásaiból készített összeállítás kísért.

A Várfok jóvoltából aatoth franyo legújabb expresszív, kalligrafikus műveivel, a sokoldalú művész és performer, Szirtes János legfrissebb akrilfestményekből álló sorozatával, valamint Rácmolnár Sándor emblematikus tömörségű, figuratív-dekoratív alkotásaival éppúgy találkozhatott a több tízezer látogató, mint a fiatal hazai alkotói generáció négy, bravúros technikájú képviselőjével. Nemes Anna rendkívül érzékeny, akvarellszerű aktjai, Orr Máté szürreális, barokkos kompozíciói és Gaál Kata rendkívül egyedi kollázs- és montázsképei, valamint a fával dolgozó Békési Ervin figurális és absztrakt közti átjárhatóságot megidéző szobrai szintén bemutatkozási lehetőséghez jutottak a karlsruhei seregszemlén.

Forrás és kép: Origo