Ünnepélyes keretek között, a magyar nemzeti himnusz eléneklésével nyílt meg hétfő délután a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) jubileumi, harmincadik Jókai Mór Nyári Egyeteme Komáromban, a Tiszti pavilon impozáns dísztermében.

A megnyitót és annak színvonalas kultúrműsorát Komáromból közvetítve további két helyszínen követhették élőben: Rimaszombatban a II. Rákóczi Ferenc Nyári Egyetem résztvevői, valamint a kihelyezett szakcsoport a soproni Benedek Elek Pedagógiai Karon. A rendezvényen jelen volt Szilágyi Péter, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Czimbalmosné Molnár Éva, az államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetője, Pirityiné Szabó Judit, a Délvidék és Diaszpóra Főosztályának vezetője, illetve Keszegh Béla, Komárom polgármestere mellett a pedagógus szakma számos jeles képviselője, akiket Vörös Mária, az SZMPSZ alelnöke köszöntött.

Hagyományosan a pedagógusáldás eléneklésével vette kezdetét a július 11. és 13. között megvalósuló, a szlovákiai magyar pedagógusok legszélesebb körű, legnagyobb múltú pedagógiai továbbképzése. Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke megnyitó beszédében kiemelte,

bár nehéz időszak áll a pedagógustársadalom mögött, ám a két év járvány és a jelenleg is zajló háború sem tudja a pedagógusokat eltántorítani hivatásuktól, a tanítástól, neveléstől, mentorálástól.

A jubileumi évforduló kapcsán visszaemlékezett az 1992 nyarán először deákiban megrendezett nyári egyetemre, amely, mint mondta, mindmáig fogalom a Kárpát-medence magyar pedagógusai körében.

„Ez volt az első alkalom, hogy a felvidéki pedagógusok országos szinten, élőben találkozhattak” – jegyezte meg. Deáki ezt követően még négy alkalommal adott helyszínt az eseménynek, utána Nagymegyer, majd Dunaszerdahely, közben Komárom, Kassa, majd Rimaszombat lett a színhely, ahol 13 éven keresztül folytatódott a nyári képzések sorozata.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára kollégaként üdvözölte az ünnepi megnyitó eseményen résztvevő pedagógusokat. „Minden elismerésem azoké, akik ezt a nyári időszakot nemcsak pihenésre, hanem tanulásra, fejlődésre és a kapcsolatok építésére használják fel.

Márai Sándort idézve elmondta,

magyarnak lenni nem állapot, hanem feladat és hivatás. „Önök kettős feladatot teljesítenek: nemcsak tanárként állnak helyt, de magyarként is szülőföldjükön”.

Véleménye szerint ez plusz elköteleződést és hozzáadott értéket is jelent. Orbán Viktor miniszterelnököt idézve hangsúlyozta, a magyaroknak küldetésük van: nemzetünk kultúráját, nyelvét tovább éltetni. „Ha mi ezt nem tesszük meg, akkor más sem fogja és végül elveszik az, amit évszázadokon keresztül őriztek őseink” – fogalmazott.

A XXX. Jókai Mór Nyári Egyetem ünnepi műsorában közreműködtek az SZMPSZ tehetség-nagykövetei: Korpás Éva, Vadkerti Imre, Écsi Gyöngyi és a tehetségdíjas Ördögh Zsófia versmondó, valamint a perbetei alapiskola tanulói. A nyári egyetemen Csépe Valéria akadémikus, a Magyar Felsőoktatás Akkreditációs Bizottsága elnöke tartott előadást Quo vadis közép-európai közoktatás? címmel.

Forrás és teljes cikk és kép: felvidek.ma