Az Agrárminisztérium egyeztet a műtrágyapiac többi szereplőjével az ellátás maradéktalan biztosítása érdekében és vizsgálja, hogyan lehetséges itthon tartani a műtrágyát – közölte a szaktárca, miután Bige László belengette, hogy csak egy napig vásárolhatnak idén tőle a magyar termelők.

A Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa lényegében felmondta az együttműködést a hazai mezőgazdaság szereplőivel, nyíltan megfenyegette a magyar gazdákat – reagált az Agrokép megkeresésére az Agárminisztérium.

Bige László, a Nitrogénművek tulajdonosa a múlt héten azt mondta, hogy számításai szerint rekordszintre emelkedik a műtrágya ára, amit úgy tűnik, maximálisan ki is akar használni. Elmondása szerint ugyanis a műtrágya-piac teljesen felborult, jelenleg rekord magas áron lehet csak beszerezni, aminek fő oka, hogy a legfontosabb alapanyag, a földgáz ára is rekordokat dönt. Bige a Portfolio.hu-nak elárulta, hogy idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket, de onnantól fogva májusig minden árut külföldre kötnek le. A vállalkozó hozzátette: a Nitrogénművek által jelenleg gyártott mennyiség egészét megvennék ázsiai vevők már most is, függetlenül attól, hogy a műtrágya minden típusa jelentősen drágult.

Az Agrárminisztérium határozott álláspontja, hogy a gazdálkodók érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni, biztosítani kell a hazai műtrágyaellátás biztonságát – közölte az Agrokép megkeresésére a szaktárca. Mint mondták, egyeztetnek a műtrágyapiac többi szereplőjével az ellátás maradéktalan biztosítása érdekében és több lehetséges beavatkozási lehetőséget is vizsgálnak arra nézve, hogyan lehetséges itthon tartani a műtrágyát.

A teljes írást itt olvashatják el.