Ungár Péter szerint Márki-Zay Péter kifejezetten kártékony politikus, a DK pedig azt mondta, hogy nemcsak a korábbi miniszterelnök-jelöltjüknek, de Karácsony Gergelynek is van felelőssége abban, amit tett. A Mediaworksnek Cseh Katalin is megszólalt a Karácsony-féle 99 Mozgalomhoz érkező pénzekről, de szerinte Karácsony Gergely felelőssége fel sem merül.

Márki-Zay Péter még 2021-ben szólta el magát, hogy az előválasztáson 500 millió Ft-ból kampányolt Karácsony Gergely, a 99 Mozgalmon keresztül. Később a kijelentését azzal magyarázta, hogy csak megbecsülte ezt az összeget. Most viszont a Nemzeti Információs Központ nyilvánosságra került jelentéséből az derült ki, hogy Márki-Zay becslése meglehetősen pontos volt, hiszen egy párbeszédes politikus Perjés Gábor, 19 részletben, több mint 500 milliót fizetett be a 99 Mozgalom számlájára, forintban, fontban és euróban – írja a Magyar Nemzet.

A DK országgyűlési képviselője, Arató Gergely a külföldi pénzek kapcsán azt mondta, hogy Márki-Zay Péter szeret össze-vissza beszélni, ő maga pedig nem tudja milyen támogatás érkezett a 99 Mozgalomhoz.

A politikus azt hangoztatta Márki-Zaynak és Karácsonynak is van felelőssége abban, amit tettek, de erről őket kell kérdezni.

A szintén DK-s Komáromi Zoltán azt mondta, hogy semmi köze ehhez az ügyhöz, és nem foglalkozik vele.

Ungár Péter szintén Márki-Zayt tette felelőssé, akit egy kifejezetten kártékony politikusnak nevezett, Karácsony Gergely és a 99 Mozgalom kapcsán azt mondta, hogy különbséget kell tenni a kampány előtt és a kampány közben érkező pénzek között.

A Mediaworks megkérdezte Cseh Katalint a Momentum EP-képviselőjét is, aki szerint ez az egész Márki-Zay Péter problémája, Karácsony Gergely felelősségéről viszont nem tud.

A külföldről a magyar baloldal kampányába érkező pénzeket már számos helyen vizsgálják, hiszen a külföldi beavatkozás súlyosan sérthette az ország szuverenitását.

Az Állami Számvevőszék jelentés tervezete alapján az összefogásban részt vevő pártok sosem látott büntetésre, több milliárd forintra számíthatnak a külföldi pénzek miatt.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor