A több mint száz LMBTQ-sorozat mellett idén nyáron egy új, óvodáskorú gyermekeknek szóló animációs rajzfilmsorozattal jelentkezett a Netflix, amelyben három LMBTQ-karakter is feltűnik. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint a magyarok körében a legismertebb és leginkább használt amerikai streaming platform bár szabadon meghatározhatja a szolgáltatása tartalmát, ugyanakkor felelős a jogszabályok betartásáért – írja az Origo.

A gyermekvédelmi törvény 6/A paragrafusa szerint tilos a 18 éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását és a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg – hívta fel a figyelmet a Netflix LMBTQ-karaktereket tartalmazó, Ridley Jones című rajzfilmsorozatával kapcsolatban a Századvég Alapítvány jogi szakértője, megerősítve: ez a rendelkezés vonatkozik a Netflixre is, amely nem nyújt lineáris médiaszolgáltatást.

Ifj. Lomnici Zoltán rögzítette: a Ridley Jones című mese – tekintettel annak gyermekvédelmi törvényben tilalmazott tartalmára – a „tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott” kategóriába sorolandó. Az alkotmányjogász továbbá hangsúlyozta, hogy a médiaszolgáltatónak hatékony műszaki megoldásokat kell alkalmaznia annak érdekében, hogy az LMBTQ-tartalmakat is megjelenítő műsorszámok kiskorúak számára ne legyenek elérhetők. Elmondása szerint ilyen megoldás lehet a korhatár feltüntetése és az adás késői idősávban történő sugárzása. Mindemellett – fűzte hozzá – a szülő köteles biztosítani a gyermeke testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges feltételeket.

A korhatár nélküli, gyermekeknek szóló oktatóműsorként titulált animációs rajzfilm egyébként egy bátor és kíváncsi hatéves kislány, Ridley Jones történetét követi nyomon, aki édesanyja és nagymamája segítségével egy múzeum gondnokaként működik, ahol éjszaka minden életre kel. A kalandosnak ígérkező gyermekmese ugyanakkor csendben megragadja a lehetőséget a legkisebbek érzékenyítésére is, ugyanis a sorozat egyik főszereplője egy nonbináris bölény, de feltűnik benne egy múmialány is, akinek két apukája van. Az animációs sorozat elkészítéséhez számos LMBTQ-személy adta a hangját.

A Ridley Jones azonban nem az első animációs rajzfilmsorozat, amelyik a gyerekek érzékenyítésre törekszik: a 888.hu egy korábbi cikke szerint csaknem kétszázhatvan LMBTQ-karakter szerepel az animációs gyerekfilmekben, a közvetlenebb vagy explicit megjelenésük pedig az elmúlt évtizedben egyre gyakoribbá vált. A hírportál szerint a szolgáltatók közül a Netflixen tizennnégy, a Cartoon Network-ön tizenkilenc, a Disney Channelen kilenc, a Nickelodeonon pedig hét LMBTQ-mese volt látható.

Kiderült az is, hogy a rajzfilmekben 214 esetben csak visszatérő szereplőként tűnt fel, 22 műsorban viszont főszereplő volt az LMBTQ-karakter.

Forrás: origo.hu

(Címképen: Két apukás múmialány. Kép forrása: YouTube)