Főleg a szerb-magyar-román hármashatár környéke és Horgos szerepel a hazai sajtóban a migránsválság kapcsán, viszont a szerb-magyar határvonal mentén, másutt is felszaporodtak a menekültek. Erről a problémáról elsősorban a közösségi hálón írnak az ott élők, de most már felfigyelt erre a magyarországi sajtó is.

„Miközben a világ (Merkel-Putyin-Ursula) a lengyel-fehérorosz határon kialakult migránsválsággal van elfoglalva, a helyzet nem sokkal, vagy talán semmivel sem jobb a magyar-szerb határon, ahol szintén migránsok hada torlódott fel, és ha jól utánaszámolunk, körülbelül annyian vannak, mint amott feljebb” – írja a Balk.hu.

Nagyradanovác utcáit is elárasztották a menekültek. Gyakran látni tízfős csoportokat is a település utcáin, de elsősorban a határsávban található erdőben tanyáznak. Egyértelmű segítséget nyújtanak nekik a Zomborból, de a Szabadkáról érkező taxiszolgáltatók is. Sokan nem merik kiengedni gyermekeiket az utcára.

A helybeliek megértik a menekültek helyzetét, de leszögezik, hogy nekik elsősorban családjuk és gyermekeik biztonsága és élhető élete a legfontosabb és mindennél előrébb való. Kérik a rendvédelmi szerveket, a Nagyradanovác helyi közösséget irányító politikai erőket, valamint a városi illetékeseket, hogy tegyék számukra lehetővé a normális, félelemmentes életet.

Forrás: Vajma.info

Kép: Google Maps