A Lánchíd felújítása éppen zajlik, de talán kevesen tudják, hogy a híd hivatalos átadása 1849. november 20-án történt meg.

Az avatási ceremóniát az a Haynau osztrák főparancsnok vezette, aki pár héttel korábban kivégeztette a 13 aradi vértanút. Az ünnepségen csak a felsorakozott katonaság és néhány járókelő vett részt, a hangulat nem volt ünnepi, beszéd sem hangzott el.

Ugyan korlátozottan, de a hidat már a hivatalos átadása előtt is használták. Elsőként 1849. január 1-jén Kossuth rendeletére Bónis Sámuel országbiztos kocsija haladt keresztül rajta, mely gránátosok kíséretében a magyar Szent Koronát vitte Budáról a Debrecenbe induló vonathoz.

A Széchenyi Istvánról elnevezett Lánchíd építésének története közismert, sőt számos érdekessége is, amelyek közül talán a legismertebb, hogy a Lánchíd pilléreinél látható kőoroszlánoknak nincs nyelvük.

Oroszlán

A legenda szerint az átadási ünnepség után egy suszterinas felkiáltott: “Nem érnek ezek az oroszlánok semmit, hiszen nincs nyelvük!”

Erre a felkiáltásra aztán mindenki odanézett, így az emberek láthatták, hogy igaz, amit az inas mondott: az oroszlánoknak valóban nincs nyelvük, mert a szobrász elfelejtette kifaragni!

A kőoroszlánokat faragó Marschalkó János szobrászművész élete végéig jókat nevetett a pesti legendán. A gúnyolódást a művész egy idő után megelégelte és fogadást kötött azokkal a barátaival, akik folyamatosan csipkedték a szobrok végett. 500 forintról szólt a fogadás, ami akkoriban óriási vagyonnak számított, Marschalkó be akarta bizonyítani, hogy az oroszlánoknak ilyen szájtartásban nem kell nyelvet faragni. Elmentek az éppen a közelben letelepedett cirkuszba, ahol bebizonyosodott, hogy a szobrásznak van igaza, az állat nyelve nem látszik ilyen szájtartásban. Marschalkó a fogadással megnyert összeg egészét jótékonyságra ajánlotta fel.

Mint már említettük a Lánchíd felújítása éppen zajlik, és ebbe természetesen beletartozik, hogy a kőoroszlánokat is restaurálják.

Oroszlán restaurálás

Az MTI pénteken közölt néhány fényképet a Lánchíd kőoroszlánjainak felújításáról. A fotókon az látszik, ahogy Szemerey-Kiss Balázs kőszobrász restaurátor dolgozik a legendás szobrokon. Az oroszlánok a tervek szerint jövőre kerülnek vissza a Lánchídra.                                                                                                       Forrás: nlc.hu/kozelestavol.hu/mandiner.hu