Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár és Kiss Ambrus, általános főpolgármester-helyettes áttekintették a kormányzati Egészséges Budapest Programot. Vagyis a kerületi rendelők megújítására, korszerűsítésére és a fővárosi szűrőprogramokra nyújtott 2021-es 10 Mrd forint kormánytámogatás biztosítását, a program végrehajtáshoz szükséges intézkedéseseket. – áll Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal közleményében.
Közösen megállapították: a kormány idén is biztosítja az Egészséges Budapest Program keretében korábban rögzített 10 milliárd forintot a fővárosi kerületeknek, a forrásokat a Fővárosi Közfejlesztések tanácsának döntése alapján megkapja a főváros, valamint az érintett
kerületek. A szükséges döntések megszülettek, a végrehajtás folyamatban van, a pénzek heteken belül megérkezhetnek a kerületekbe.
Mint írják, Magyarország Kormánya és a Főváros egyaránt elkötelezett a fővárosiak egészségének védelme, a gyógyítás színvonalának javítása, a kerületek egészségügyi ellátásának fejlesztése iránt. E közös szándéknak megfelelően, a kormány és a 2019-ben hivatalba lépett új városvezetés között megállapodás született: a kormány az Egészséges
Budapest Program keretében 2020-2024 között évi 10 milliárd forinttal – összesen 50 milliárddal támogatja a budapesti kerületek egészségügyi fejlesztéseit.
A kerületi önkormányzatok a forrást többek között rendelők, járóbeteg-ellátók felújítására, építésére és terápiás, diagnosztikai eszközök beszerzésére fordíthatják. A program eredményeként korszerűbb és jobb lesz a budapesti ellátás.
A források kerületenkénti elosztására minden évben a Főpolgármester tesz javaslatot, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa dönt. A kormány ennek megfelelően folyósítja a forrásokat az érintett kerületeknek.
2020-ban 10,44 milliárd forint átutalása megtörtént, azt az összeget a kerületek és a főváros felhasználták. 2021-ben a Fővárosi Önkormányzat javaslatára az Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa támogatta, hogy a kormány idén is több mint 10 milliárd forintot biztosítson erre a célra. A támogatásokat biztosító kormányhatározat megszületett.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a programmal kapcsolatban elmondta: “Budapest nem lehet csatatér, az
budapesti egészségügyi fejlesztéseknek haladniuk kell. Politikai viták ide vagy oda, ez egy jó program, szükség van a kerületi rendelők korszerűsítésére, a kormány örömmel működik ebben együtt a kerületi önkormányzatokkal. Álljuk a szavunkat, ez a pénz jár a fővárosnak. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel áttekintettük a megállapodás idei végrehajtását. A támogatások folyósításhoz minden szükséges döntés megszületett, már csak papírmunka zajlik, ehhez a kerületektől is várunk adatokat. Természetesen végrehajtjuk, amiben megállapodtunk.”
Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a támogatásokkal kapcsolatban elmondta: “Budapestnek működnie kell. Ehhez elsődleges elem, hogy a megkötött megállapodások teljesüljenek. Az elmúlt napok intenzív tárgyalásainak hatására úgy tűnik elhárult a pénzügyi és adminisztratív akadály, amely a már júliusban meghozott kormányhatározat alapján biztosítja az idei 10 milliárd forintot a budapesti egészségügy fejlesztésére. Kerületi polgármesterektől érkezett tájékoztatás alapján folynak az EMMI-vel az egyeztetések, és a támogatási szerződések megkötése. Arról is megállapodtunk Fürjes államtitkár úrral, hogy figyelemmel követjük a szerződéskötési folyamatot a továbbiakban is.” A fővárosiak egészsége minden politikai vitán felül álló ügy. A Kormány és a Főváros együttműködik, hogy a szükséges források mielőbb a kerületek rendelkezésére álljanak.

Forrás: MTI/OS