A külföldről hazánkba guruló dollárokat a baloldali pártok a saját kampányaikra használták fel – derül ki az Állami Számvevőszék nyilvánossá vált részjelentéséből, amelyben a 2022-es országgyűlési választások kampányának pénzügyi hátterét tárja fel a szervezet. Az ÁSZ komoly büntetést szabott ki: a baloldali pártok összesen 261 millió forintot kénytelenek befizetni a tiltott támogatás nyomán. Ám elemzők szerint újra választási dolláreső hullhat a baloldalra, az Action for Democracy ismét a közelgő uniós választások befolyásolására készül.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedd reggel tette közzé részjelentését a 2022-es országgyűlési választások kampányának pénzügyi hátteréről, amely kapcsán ismert:

a baloldali pártok és civil szervezetek mintegy négymilliárd forintnyi külföldi forrást használtak fel.

Ebből az összegből több mint 1,8 milliárd forint jutott a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM). Ez a pénz Karácsony Gergely tanácsadójától, Korányi Dávidtól származik, aki az Action for Democracy nevű szervezetével igyekezett adományokat gyűjteni a baloldalnak. Az amerikai Demokrata Párt egyik befolyásos tanácsadója lényegében elismerte: ezen pénzek nagy része Soros György adománya.

Brutális büntetés

Az MMM költéseit nemcsak az ÁSZ, hanem az adóhatóság is vizsgálja. A most nyilvánosságra hozott részjelentés szerint 261,26 millió forintnyi pénz felhasználását és eredetét tárta fel a számvevőszék és további 1,412 milliárd forint kapcsán pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytat vizsgálatot. A teljes jelentés akkor lesz nyilvános, ha ez utóbbi nyomozás lezárul és a megállapításai az ÁSZ-hoz kerülnek.

A szóban forgó 261 millió forint kapcsán kiemelték:

az összeg olyan szolgáltatások ellenértékéből jönnek össze, amelyeket az MMM nem piaci áron finanszírozott, ezért a hat érintett párt ennyit köteles befizetni, vagyis egyenként 43,5 millió forintot – vagy ennyivel csökkentik a politikai formációk állami támogatását.

Az ÁSZ a részjelentésben a március 15-i „kormányváltó nagygyűlés”; a plakátok, szórólapok, egyéb kampányeszközök; a „Nyomtass te is”, a „Csak felfelé”, illetve a „Rólad szól, rólunk szól” kiadványok költségeit elemezte.

Amerikából importálva

A pénzek a jelentés szerint látványos projektekre mentek el. A baloldal korteskedéseinek immár elmaradhatatlan eleme lett a kampánydal, amelynek dallamát az amerikai Patty Smith-től kölcsönözték – ahogy a dal megszólaltatására használt pénzösszegek is az USA-ból érkeztek.

Az ÁSZ a jelentésben megállapította, hogy a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd

a választási kampányban a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét figyelmen kívül hagyta, a törvényi előírásokat megkerülte a közös kampányuk finanszírozása, a kampányköltések mértékének korlátozása és a kampányelszámolás tekintetében.

Az ellenőrző szervezet szerint mivel a hat párt és a Márki-Zay-féle MMM a kampányban közös rendezvényeket tartott, közös plakátokat, közös logót és egységes választási szlogeneket használt, ezért az MMM „kampányhoz kapcsolódó tevékenysége és költései alkalmasak voltak a választási kampány és a választások befolyásolására”.

Erre költöttek

A baloldal pártjai elképesztő pénzeket fizettek ki SMS-kampányokra és automatizált telefonhívásokra, valamint a közösségi médiában megjelenő hirdetésekre és adatbázis-építésre. Minderre 860 millió forint ment el. Ezen tevékenységeket a Gyurcsány–Bajnai-kör emberei által működtetett DatAdat nevű cégcsoport végezte. Az ÁSZ külön vizsgálta a DatAdat GMBH, azaz a bécsi DatAdat és Márki-Zayék között 2022. március 17-én létrejött megbízási keretszerződést is.

324 millió forint ment el kampánygyűlésekre, rendezvényekre, 365 millió plakátokra, szóróanyagokra és egyéb kampányeszközökre.

Mindemellett 133 millió forintot költöttek kiadványokra, például a már említett Nyomtass Te Is! című kiadványra, amely lenéző módon a „vidékieket” akarta felvilágosítani.

Bár Gyurcsányék és több másik baloldali szereplő tagadta, hogy tudott volna a külföldi kampánypénzekről, ez azért is életszerűtlen, mert a március 15-ei rendezvény esetében valamiért éppen a teljes költések tíz százalékát adták a pártok (LMP, Jobbik, DK), miközben a Márki-Zay-féle mozgalom 69, „gazdasági társaságok” pedig 21 százalékát finanszírozták a teljes összegnek.

A „kormányváltó nagygyűlés” költéseit később bemutatjuk majd, itt és most csak annyit érdemes megjegyezni, hogy összesen 383 173 914 forintba került a baloldal március 15-ei rendezvénye.

Abszurd módon tehát a magyar függetlenségről szóló nemzeti ünnepen a baloldal a megemlékezésének akár kilencven százalékát (!) külföldről érkező forrásból fizethette – szemlézte az Állami Számvevőszék jelentését a Magyar Nemzet.

Elemzők szerint újra választási dolláreső hullhat a baloldalra

Újra jön a választási dolláreső – erre hívják fel a figyelmet elemzők a Mandiner cikke kapcsán. A portál arról írt, hogy az Action for Democracy nyílt pályázati felhívásokat tett közzé hivatalos oldalán. Azokat a szervezeteket támogatnák, amelyek – ahogy fogalmaznak – a demokráciák védelméért és újraépítéséért dolgoznak. Csatatérállamoknak nevezik például Magyarországot és Olaszországot is. Elemzők szerint a dollárbaloldalt pénzelő Action for Democracy ismét a közelgő uniós választások befolyásolására készül.

Az Action for Democracy kifejtette: főként olyan csatatérállamokban törekszenek demokratikus szereplők megerősítésére, mint Brazília, Magyarország, Olaszország vagy Lengyelország. Azt írták: „partnerséget vállalunk a demokráciát védő élvonalbeli szervezetekkel a valódi választások előmozdításáért.”

A portál idézi a szervezet pályázati feltételeit is. Itt – a többi mellett – szerepel olyan is, hogy a pályázónak meg kell felelnie minden helyi és amerikai szabálynak és szabályozásnak, beleértve a vonatkozó választási és kampányfinanszírozási törvényeket is, és teljes mértékben átlátható módon kell kommunikálniuk a kapott támogatásról.

A magát amerikai székhelyű nonprofit szervezetnek valló Action for Democracyról egyébként nemrég derült ki, hogy valójában Soros György áll mögötte – legalábbis ami az anyagi támogatást illeti.

A kiszivárgott videókon maguk a szervezet tagjai beszélnek arról, hogy a magyar parlamenti választások idején is Soros Györgytől származtak a később guruló dollárokként elhíresült tiltott pártfinanszírozási pénzek.

Borítókép: MTI / Szigetváry Zsolt