Lengyelország keleti határán nem nagyon enyhül a feszültség. A fehérorosz határon feltorlódott migránsok többsége kitart, azt gondolja, hogy van esélye bejutni az Európai Unió területére, amelynek ígéretével odacsalták. Európa, az európai intézmények számára ébresztő is lehet a kialakult helyzet, hogy a határőrizet erősítése, annak támogatása elemi érdeke az uniónak. Ha gyengének mutatkozik, azt kihasználják – erről is beszélt a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában Janne Matlary norvég kül- és biztonságpolitikai szakértő, az Oslói Egyetem professzora, korábbi norvég külügyi államtitkár.

A szakértő szerint az Európai Unióban nincs stratégiai gondolkodás. Amikor a migránsokat Fehéroroszország fegyverként tudja használni Lengyelországgal és Litvániával szemben az egyben rámutat a stratégiai gondolkodás fontosságára.

Európa gyengének mutatkozik abban, hogy a határát megvédje, sőt nem léteznek határai, és bizonytalan abban, hogy mit is kellene tenni. Ez pedig egy olyan gyenge pont, amelyre egy ellenfél le fog csapni” – fogalmazott Janne Matlary.

Fehéroroszország azt gondolja, hogy zavarodottság, vitát és egyetnemértést vált majd ki ez a helyzet. Szerencsétlen embereket próbál meg felhasználni fegyverként, ez pedig jól illusztrálja azt, hogy Európának miért van szüksége megvédhető és lezárható határokra, annak érdekében, hogy elkerülje az emberek ilyen tragikus felhasználását – tette hozzá.

A biztonságpolitikai szakértő szerint pedig ebből Európa tanul majd, hogy ellenőrzött határokkal kell rendelkezni, annak érdekében is, hogy ilyen esetek újbóli előfordulását megelőzze a jövőben.

Janne Matlary azt is elmondta, hogy ebben az esetben már nem egy migrációs problémáról kell beszélnünk, hanem egy súlyos biztonságpolitikai kérdésről, most már nem lehet egyszerűen csak azt mondani, hogy Lengyelország nyissa meg a határait mindneki előtt. Nem ez a helyzet egy olyan esetben, ahol teljesen világos módon, embereket felbujtottak arra, hogy jelenjenek meg a határon.

Ez most egy ébresztő lehet az európaiak számára, hogy ráébredjenek arra, hogy egy kérdés, ami pusztán humanitárius volt, átalakulhat egy pusztán biztonsági kérdéssé, amit aztán ennek megfelelően kell kezelni – emelte ki.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Forrás: hirado.hu

A címlapfotón: Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határnál, a kuznicai átkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén (Fotó: MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk)