A Musai–Muszáj akciócsoport napokkal ezelőtt felkérte az RMDSZ-t, hasson oda, hogy a karácsonyi vásárban legyenek magyar feliratok, legyen magyar nyelvű weboldala és programfüzete a rendezvénynek, a látogatók számára játsszanak magyar nyelvű karácsonyi dalokat is a román, német, angol és roma énekek mellett. A kérése ellenére nem helyeztek el magyar feliratot a Kolozsvár Főterén pénteken este megnyílt karácsonyi vásár szervezői.

A tavaly elmaradt rendezvényre idén csak a Covid-igazolvánnyal rendelkezők léphetnek be (kivéve a gyerekek 12 éves korig), emiatt már a nyitás után hosszú sorok kígyóztak a beléptető-kapuk előtt. A vásárban felállított faházikókban kézműves termékeket, ékszereket, ruhát, ajándéktárgyakat, édességet forgalmaznak, több lacikonyha is működik, emellett óriáskerék is várja a szórakozni vágyókat. Egyébként létszámkorlát is van, egyszerre 2000 beoltott vagy a betegségen átesett személy tartózkodhat a Főtéren. Magyar feliratra azonban nem futotta a rendezvény szervezőitől.

Kolozsvár vásár

Fotó: Rostás Szabolcs

Rácz Béla Gergely, a városi tanács RMDSZ-es frakcióvezetője péntek este, a hivatalos megnyitón való részvétele után közzétett Facebook-bejegyzésében csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a többszöri megkeresés és a felajánlott segítség ellenére nem fogadja magyar felirat a vásárra kilátogatókat. Rácz Béla Gergely a kolozsvári Szabadság napilapnak nyilatkozva elmondta, számon kérték a rendezőktől a mulasztást, a válasz pedig az volt, hogy a sietség miatt nem volt már idő a magyar feliratok kinyomtatására és elhelyezésére, de ezt hétfőn pótolni fogják.

Forrás: Krónika online

  • Fotó: Rostás Szabolcs