November 26-án, pénteken este a budapesti D18 Kávéház és Könyvesboltban nagy érdeklődés mellett mutatták be Bethlenfalvy Gábor két, gyermekeknek szóló könyvét, a Jézus barátai, valamint a Szent életű magyarok – A viharos XX. században című, Kállai Nagy Krisztina által illusztrált köteteket.

A könyv írója novellisztikus formában, olvasmányosan, szépírói eszközökkel tárja elénk az elmúlt negyedszázadban boldoggá avatott IV. Károly, Batthyány-Strattmann László, Salkaházi Sára, Apor Vilmos, Romzsa Tódor, Sándor István, valamint Brenner János áldozatos életét. A kötet egy sorozat része, korábban megjelent már a szerzőtől a Magyar szentek élete és A keresztény Európa szentjei című könyv. Ezeket is Kállai Nagy Krisztina illusztrálta. Mind a négy kötetet a Bembó Stúdió gondozta.

Forrás: Magyar Kurír/Merényi Zita

Magyar Kurír/Merényi Zita

A könyvekhez Székely János szombathelyi megyéspüspök írt előszót; és ő is mutatta be őket a közönségnek november 26-án.

Székely János leszögezte, nem mindegy, hogy a kisgyermekek szívébe milyen képek, történetek áradnak be, kik az eszményképeik. Az Egyesült Államokban megjelent egy döbbenetes könyv, Gyerekek gyermekkor nélkül címmel. A szerző, Marie Winn megállapítja: a mai amerikai kisgyerekek nem néznek ki gyerekeknek, sokkal inkább koravén felnőtteknek. Az írónő szerint ez azért van, mert túl hamar rászakad a gyerekre a médián keresztül a felnőttek, a szülők minden boldogtalansága, zűrzavara, keserűsége. „A gyerek addig tud önfeledten gyerek lenni, amíg hisz abban, hogy a világ szép, és a jó győz.

A Szeretet irányítja az egész világmindenséget, rajta vagyunk Isten tenyerén. Tőle jöttünk és hozzá térünk haza.

A gyermeknek szüksége van az érzésre, hogy körül veszi őt a szülei szeretete, szerelme, ez a titokzatos magzatburok, később pedig egy valamivel nagyobb, amikor érzi, hogy az egész világ a helyén van, a teremtő Isten hordozza a tenyerén” – hangsúlyozta a püspök.

Székely János/Forrás/Magyar Kurír/Merényi Zita

Székely János/Forrás/Magyar Kurír/Merényi Zita

Nem mindegy, hogy egy gyereknek milyen eszményképei vannak. Nem lehet egy gyereket úgy nekiindítani az életnek, hogy megveregetjük a vállát és azt mondjuk: megy ez neked, csak bátran vágjál bele! Ez nagyon kevés. Csak egy nálunk nagyobb remény, kincs lehet valóban előrevivő. Amit nem mi alkottunk, ami képes minket önmagunk fölé emelni, és képessé tesz bennünket arra, hogy nagylelkűek legyünk, bőkezűek. Egy ilyen kincs tud a gyereknek életre szóló lendületet adni. Ebben a két könyvben ez van elrejtve. Szívhez szóló üzenet – emelte ki Székely János, és felhívta a figyelmet Kállai Nagy Krisztina képeire is, melyek egyszerre derűsek, gyermeknek valók, de van bennük mélység, komolyság; üzenetek a szöveg mellett, tükrözik azt a valóságot, amelyről a szövegek szólnak.

A Teremtő minden kisgyermekben kincseket rejt el, annyi szép tehetséget, lehetőséget, de sok gyerek soha nem tudja meg, hogy ezt a rengeteg kincset mire kapta.

Forrás: Magyar Kurír/Merényi Zita

Forrás: Magyar Kurír/Merényi Zita

Annyi mindenre megtanítjuk a gyerekeket, az angol nyelvre, az internethasználatra, de arra, hogy mit jelent embernek lenni, miért kell becsületesnek, nagylelkűnek lenni, hogyan kell a betegséggel, szenvedéssel, halállal szembenézni, hogyan lehet megőrizni a házasságot szépnek egy életen át, minderről nagyon sok gyerek szinte semmit nem hall, vagy csak túlságosan későn, amikor már millió sebet kapott az élettől, és szenvedélyek rabjává vált. A szülő egyik legnagyobb feladata, hogy meggyújtsa gyermeke szívébe a tüzet, hogy megsejtse, miért van a világon, merre kell mennie, hogyan tud önmagáról is megfeledkezve, ha kell, önmagát is feláldozva adni, alkotni, szeretni – fogalmazott a püspök.

„Ezek a könyvek ezt sugározzák. Köszönet érte, hogy megalkották őket. Kívánom, hogy minél többen vegyék meg gyermekeiknek, unokáiknak, olyanfajta táplálékot adva ezzel számukra, mely által a szívük tágul, megtelik szeretettel, hitel, nagylelkűséggel – zárta ismertetését Székely János püspök.”

Gryllus Vilmos/Forrás/Magyar Kurír/Merényi Zita

Gryllus Vilmos/Forrás/Magyar Kurír/Merényi Zita

A könyvbemutatón Gryllus Vilmos kétszeres Kossuth-díjas zenész, a Kaláka együttes egyik alapítója zsoltárokat énekelt, gitárkísérettel.

Forrás és teljes cikk: Magyar Kurír/Bodnár Dániel

Kiemelt kép: Magyar Kurír/Merényi Zita