Habár gyorsabban terjed mind a delta variáns, legfeljebb „kapar tőle egy kicsit a páciensek torka” – azaz az Omikron variáns sem hozta el a végítélet napját. Legalábbis a dél-afrikai fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést a koronavírus új, omikron nevű változata – mondta tegnap Angelique Coetzee, a dél-afrikai orvosszövetség elnöke.

Az omikron vírusvariánst, amely jelentős mutációkat tartalmaz az eddigi koronavírus-variánsokhoz képest, először Dél-Afrikában azonosították, de azóta néhány példányát Európában is megtalálták.

Angelique Coetzee a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva elmondta: a rendelésein szokatlan, de rendkívül enyhe tünetekkel, főleg izomfájdalmakkal, kimerültséggel vizsgálatra jelentkező páciensek koronavírus-tesztjei lettek pozitívak.

Coetzee hangsúlyozta: az omikron vírusvariánssal fertőzött dél-afrikaiak közül eddig senki nem szorult kórházi kezelésre, a tüneteket mutató dél-afrikai pácienseknek rendszerint még komolyabb torokfájásuk sincs, nem gyötri őket köhögés, „legfeljebb kapar egy kicsit a torkuk”, emellett nem veszítették el íz- és szaglóérzetüket sem.

Coetzee professzor igennel válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy mindezek alapján a gyors és radikális szigorító intézkedéseket bejelentő külföldi országok „feleslegesen estek-e pánikba”. Hozzátette ugyanakkor, hogy két hét múlva többet lehet majd tudni az új vírusvariánsról.

Andrew Pollard, az Oxfordi Egyetem vakcinafejlesztő részlegének vezetője, aki az egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár koronavírus-vakcinájának kifejlesztését is irányította, a BBC rádiónak szombaton azt mondta: rendkívül valószínűtlen, hogy az omikron variáns újraindítja a koronavírus-világjárványt. Pollard professzor szerint okkal lehet bízni abban, hogy a jelenlegi vakcinák továbbra is védenek a koronavírus-fertőzés okozta súlyos megbetegedések ellen.

Forrás: Origo/MTI