Hieronymus Bosch XVI. századbeli holland festő Gyönyörök kertje című képét animációs filmben megalkotni roppant nagy kihívás lesz. mondta a vasarnap.hu-nak Rófusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendező, akivel új, lélegzetelállító filmjéről beszélgetett a lap munkatársa. Kaptunk egy kis támogatást, amellyel az első teszteket, a prezentációt létre tudjuk majd hozni. Jelenleg igyekszünk forrásokhoz jutni: akár a közösségi finanszírozást is elképzelhetőnek tartjuk

„Az az elképzelésünk, hogy Bosch gyönyörű szárnyas oltárát egy animációs rövidfilmben keltjük életre. A németalföldi festő munkáját mindenki ismeri, részletgazdag ábrázolásának számos rajongója van.” – mondta a rendező

„A festmény üzenete a mai napig érvényes. Ha megnézzük a festmény pokolábrázolását, akkor azt láthatjuk, hogy semmi nem változott Bosch kora óta: ugyanolyan bűnben és őrületben élünk, mint a 15-16. század embere.

Meggyőződésem, hogy Bosch képe a mai kor emberét is képes megszólítani. Az animáció pedig segíthet életre kelteni azokat a részleteket, utalásokat, melyekkel közelebb hozható akár a mester eredeti szándéka is.

Részlet a készülő filmből/Forrás/vasarnap.hu

Részlet a készülő filmből/Forrás/vasarnap.hu

Mindig szerettem a szakmai kihívásokat, mert ezek vittek előre. Munkásságom mondhatni a kísérletezésről szólt, nem csináltam populáris filmeket, hanem elsősorban szerzői rövidfilmeket. Szívesen használtam a szubjektív kamerát, melyre sem előttem, sem utánam nem igen vállalkoztak mások, mert megriadtak tőle. A légy (Erre a filmre kapott Oscart Rófusz) is iszonyatosan macerás volt. Az első próbavetítések után nem lehetett megérteni, hogy miről szól, mert túl gyors volt a tempó. Akkor a meglévő jelenetek közé kellett még rajzolni. Nagyon nehéz munka volt technikailag, nem véletlenül készült évekig.

Rófusz Ferenc rendező/Forrás/origo.hu

Rófusz Ferenc rendező/Forrás/origo.hu

A támogatások még nem teljesen álltak össze a filmre. Rófusz még azt is reméli, hogy az eredeti képnek otthont adó Prado is hozzájárul a gyártási költségekhez, hiszen az animációs filmet akár vetíthetnék is a múzeumban, vagy egy pendrive-on ajándéktárgy formájában is forgalomba hozhatnák.”

Forrás teljes interjú és kép: vasarnap.hu