Michael Shellenberger szerint San Francisco progresszív liberális vezetése tehet a hajléktalanok számának növekedéséről, mivel áldozatszerepet ölt rájuk – fogalmazta meg az idén megjelent San Fransicko című könyvében az amerikai író. Közel kétszer annyian élnek ma fedél nélkül San Franciscóban, mint tizenöt évvel ezelőtt.

Michael Shellenberger amerikai író, a „San Fransicko” című könyv szerzője arról számolt be, hogy 2015 és 2018 között San Francisco több mint háromszáz „vizelettől korrodált lámpaoszlopot cserélt ki, miután az egyik összeomlott és összezúzott egy autót”.

Az író könyvében arra is rámutat, hogy

a baloldal az ingyenpénzekkel, a segélyekkel, a drogozás elnézésével vonzóvá teszi a várost a jellemzően zűrös hátterű emberek számára – a hajléktalanok így nemcsak helyiek, hanem máshonnan is jönnek.

2018-ban 20 933 hívás érkezett a San Franciscó-i önkormányzathoz, amelyben az utcákon szanaszét heverő emberi ürülékkupacokra panaszkodtak a betelefonálók. 2019-ben a város százmillió dollárt költött az utcák takarítására – négyszeresét mint Chicago, ahol 3,5-ször többen élnek és 4,5-ször nagyobb a város területe –, ez azért történhetett, mivel

San Franciscóban körülbelül ötezren élnek fedél nélkül.

Tizenöt év alatt ez 95 százalékos növekedést jelent a hajléktalanok számában.

A leszokás helyett „biztonságos” droghasználatra szólít fel a kormány

A városnak nem csak a szétszórt ürülékkel és a fosztogatással van problémája, tavaly 6275 regisztrált panasz érkezett a nyilvánosan használt injekciós tűk miatt. A városban könnyedén és olcsón hozzá lehet jutni a különböző kábítószerekhez és más illegális anyagokhoz, ezért az odatévedő – sok esetben nem is helybéli – függők számára San Francisco mondhatni kész Kánaán.

„Sokan az Egyesült Államok különböző részeiről azért jönnek San Franciscóba, mivel a városban szokatlanul magasak az anyagi juttatások, biztosított az ingyenes lakhatás és toleránsak a nyílt drogjelenetekkel szemben”

– mutatott rá az író.

Shellenberger felfedte, hogy

„a kábítószer-túladagolás a fiatal és középkorú San Franciscó-iak vezető halálozási oka, 2019-ben a hatvanöt év alatti lakosok 29 százaléka halt meg túladagolásban”.

A hajléktalanok egyik képviselője szerint „nem tudunk véget vetni a túladagolásnak, ameddig nem számoljuk fel a szegénységet és a rasszizmust”. Ennek hatására tavaly olyan plakátokat helyeztek ki az utcára, amelyek a droghasználat „biztonságosabb” módját hirdetik, mint például

„Ne egyedül használd, inkább adjátok körbe a barátaiddal”.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy az elmúlt három évtizedben a San Franciscó-i Hajléktalanügyi Koalíció vezetője, Jennifer Friedenbach vette át az irányítást San Francisco hajléktalanügyi politikája felett. Friedenbach megakadályozza a nyílt droghelyszínek bezárását, fasisztának és rasszistának nevezi azokat, akik nem értenek vele egyet és tüntetéseket szervez a politikusok otthona előtt – mutat rá az író személyes blogján.

Jóemberkedés felsőfokon: San Francisco sátrakat állít fel a hajléktalanoknak, egy lakás éves bérleti díjának kétszereséért

Tavaly a városi tisztviselők a Civic Center Plazát „biztonságos alvóhellyé” alakították át: a kormány 262 hajléktalan számára állított fel sátrakat.

A sátrak egyenként  61 ezer dollárba kerültek, ez az összeg egy egyszobás lakás átlagos éves bérleti díjának 2,5-szöröse,

tehát ezzel a lendülettel akár lakásba is költöztethették volna a hajléktalanokat. A  San Franciscó-i demokratikus kormány szerint a hajléktalanságot nem a szegénység vagy a lakások hiánya okozza, az emberek döntöttek úgy, hogy a függőséget és az utcai életet választják.

„A rendszerben van a hiba, tehát nem tehetsz ellene”

Shellenberger szerint a progresszív ideológia hirdetése – miszerint a problémák rendszerszintűek – nincs jó hatással az emberekre, hiszen úgy érzik, hogy „áldozattá váltak és eredendően jóként definiálják őket”, tehát tehetetlennek érzik magukat és nem törekednek a javulásra. „A jólétben és szabadságban élő emberek a legkevésbé hálásak és hűségesek ahhoz a civilizációhoz, amely ezt lehetővé tette” – jelentette ki az amerikai író, majd hozzátette:

„Miféle város szabályozza szigorúbban a fagylaltboltokat, mint a drogdílereket?”

A The Washington Post szerint ez a progresszív városvezetésnek köszönhető.

Egy bennfentes felfedte, hogy a San Franciscó-i Hajléktalanügyi Koalíció vezetősége egy radikális rendszerellenes ideológiát hirdet, mivel úgy érzik, hogy osztályharcot vívnak, ezzel pedig feszültséget szítanak – ezért mondják az embereknek, hogy ne fogadják el a hajlékot.

Kalifornia demokrata kormányzója és San Francisco korábbi polgármestere, Gavin Newsom azt nyilatkozta államáról: „A jövő itt történik”.

Fekete Kíra / mandiner.hu

Kiemelt kép: John Nacion / NurPhoto via AFP