A londoni, húszezer főt befogadni képes O2 Aréna szinte teljesen megtelt, mire a magyar fejlesztésű klasszikuszenei tehetségkutató tévéműsor, a Virtuózok fiatal felfedezettjei a színpadra léptek.

Az öt fiatal művész – Balázs-Piri Soma (zongora), Lugosi Ali (klarinét), Evelin és Valerij Greblo (hárfások) és ifj. Balázs Elemér (zongora) – a Hauser Alapítvány meghívására, a Virtuózok szervezésében érkezett vasárnap a brit fővárosba, hogy a világhírű csellóművész koncertjének nyitóprodukciójaként fellépjenek – írta a Magyar Nemzet.

A 37 éves csellóművész 2021 óta a Virtuózok V4+ zsűritagjaként vesz részt a Magyarországon forgatott nemzetközi műsorban. Emellett magyarországi székhellyel hozta létre alapítványát, a Hauser Alapítványt, azzal a céllal,  hogy segítsenek a fiataloknak szerte a világon határokat és akadályokat leküzdeni, hogy elérjék a bennük rejlő lehetőségeket.

Célunk, hogy a Virtuózok csapatával együtt erős, támogató hátteret építsünk ki a legfiatalabb, legtehetségesebb zenészeknek, akiknek segítségre van szükségük

– mondta Hauser. Ez a törekvés motiválta abban, hogy prágai, 12 ezres tömeg előtt adott koncertjére, majd a telt házas londoni koncertre is a Virtuózok művészeit hívja meg nyitóprodukciónak.

Londonban a 2Harps duóval kezdődött az est, a tündéri kicsiket (Evelin Greblo 10, testvére, Valerij 8 éves) pedig Balázs-Piri Soma, a Virtuózok korcsoportgyőztese, Junior Prima díjas zongoraművész tízperces előadása követte, aki ismert dallamokat adott elő saját, egyedi átiratában.

Harmadik produkcióként a Lugosi Ali-ifj. Balázs Elemér páros lépett a színre. Lugosi Ali, a Virtuózok abszolút győztesének szenvedélyes klarinétjátéka és kamarapartnere, a Junior Prima díjas zongoraművész orientális zenei kalandozásai egy új dimenziót adtak az utánuk színpadra lépő Hauser koncertjének.

Hauser első szóló koncertturnéját mindenhol telt ház kíséri, a csellósztár biztosította a Virtuózok fiatal művészeit, hogy a Virtuózokkal való együttműködés újabb fellépési lehetőségekkel folytatódik majd.

A Virtuózok klasszikuszenei tehetségkutató és edukációs tévéműsor már a kilencedik évadba lép.

Borítókép: Majdnem megtelt a londoni O2 Arena (Fotó: Horváth Károly)