Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Dömötör Csaba a Facebookon közzétett bejegyzését azzal kezdte, hogy 2004. december 5-e nehezen felejthető traumát jelentett a magyar nemzetpolitikában. A kettős állampolgárság bevezetésével lezártuk a népszavazás tragikus emlékét. Az elmúlt években több mint 1,1 millió külhoni nemzettársunk élt a lehetőséggel, és kapta meg a kettős állampolgárságot” – írta.

A kormány képviselője aláhúzta, a „külhoni magyar közösségek most már részt vehetnek a jövőnket alapjaiban meghatározó döntések meghozatalában, így az országgyűlési választások alkalmával is kifejezhetik véleményüket”. „A miniszterelnök most levélben fordul határon túli nemzettársainkhoz” – közölte Dömötör Csaba, hozzátéve, a kormányfő arra kéri őket, hogy jövő tavasszal is legyenek részesei a közös döntésnek, és adják le szavazatukat az országgyűlési választáson”.

Az államtitkár kiemelte, a miniszterelnök levelében felhívja a figyelmet arra, hogy a szavazáson való részvételhez regisztráció szükséges. Levelében a kormányfő azt is hangsúlyozza, hogy „egy veszélyekkel teli korba léptünk, melyben csak az a nemzet lesz sikeres, amelyik képes az összefogásra” – közölte Dömötör Csaba, akinek tájékoztatása szerint a miniszterelnök levelét a következő hetekben kézbesítik. „Mi is tudjuk, és azok is, akik megkapják majd: összetartozunk” – zárta bejegyzését az államtitkár.

A 2022.hu kommentárja: a friss adatok szerint a határon túli magyar állampolgároknak kb. 40-50 százaléka szándékozik szavazni jövő tavasszal. Ez azt jelentheti, hogy kb. 400-500 ezren szavazhatnak a kormánypártokra. Ha itthon mindenki elmenne szavazni, akkor kb. 8 millióan szavaznának. Ehhez képest a határon túli magyarok a legrosszabb esetben is 4, de inkább 5-6 százalékot hozhatnak a jelenlegi kormánynak. Sőt, ha itthon kevesebben mennek el, akkor ez a „fixnek vélt” arány még nagyobb százalékot is jelenthet. Azért nehéz ennél pontosabban megbecsülni, mert arra nincsenek adatok, hogy a baloldalra hányan szavaznak majd az országon kívűl élő állampolgárok.

Ezért (is) gyűlölik annyira a határon túli magyar állampolgárság intézményét a Gyurcsány-hívők. Pedig tehettek volna ellene, kiváltképp 2004-ben.

Kép: Gecse Noémi, Székelyhon