Az a feladatunk, hogy határozottan, szeretetteljesen, de keményen visszaverjük azokat a támadásokat, amelyek a kereszténység ellen indultak – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon.

    Soltész Miklós a Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában emelt, Szent II. János Pál nevét viselő iskolakápolna szentelési ünnepségén a néhai egyházfőre emlékezve azt mondta, a pápa szeretetteljes viselkedésével mindenkit meg tudott szólítani és adott esetben bocsánatot tudott kérni a kereszténység korábban elkövetett bűnei miatt is.

    Rá tudott szólni egy „vadliberális világ” szószólóira, keményen és határozottan vállalta a kereszténységet, nekünk pedig ugyanez a feladatunk – fogalmazott az államtitkár.

    Az itt nevelkedő gyermekek és a pedagógusok merik ezt az utat vállalni a kereszténység védelmében – hangoztatta. Soltész Miklós kitért arra, hogy a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében működő iskolákban is le kell tenni azokat az alapokat, azokat a „kősziklákat” és üzeneteket, amelyek megerősítenek minket kereszténységünkben és hazaszeretetünkben.

    Ezek által bátran és világosan Európa felé fordulhatunk azért, hogy megmentsük a kontinenst – mondta az államtitkár, megjegyezve, ebben például a lengyelekkel és más közép-európai népekkel teljesen azonosan gondolkodunk.

    Az eseményen Seszták Miklós kormánybiztos, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője arra biztatta a jelenlévőket, térjenek be az iskola kápolnájába bármikor, mert az ajtaja mindig és mindenki számára nyitva áll.

    Az épületrészt Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök szentelte fel.

    Rozinka Mihály intézményvezető elmondta, az elmúlt három évben az egyházmegye többször nyújtott támogatást az iskolának, mintegy 94 millió forint értékben. A kápolna építését is magában foglaló beruházások során az iskolaépületben korszerűsítették a világítást és a fűtést, rekortánpályát alakítottak ki az udvaron, valamint elvégezték a belső felújítási munkálatokat és az óvodai udvari játékok rekonstrukcióját is.

    A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága a 2019. június 27-ei viharkár felszámolásához 26,4 millió forint értékben nyújtott rendkívüli támogatást az intézménynek.

MTI

Címlapkép: Résztvevõk az ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Mûvészeti Iskolában emelt, Szent II. János Pál nevét viselõ iskolakápolna szentelési ünnepségén 2021. december 8-án.
MTI/Balázs Attila