Az Alkotmánybíróság mai döntésével megerősítette a jogi határzárat, vagyis Brüsszel bevándorláspárti elképzelései számára mutatott hazánk esetében megálljt a taláros testület a közzétett határozatával. – olvasható a Pestisrácok portálon.

A kormány nevében az igazságügy miniszter fordult az Alkotmánybírósághoz és az Alaptörvény vonatkozó passzusainak értelmezését kérte a testülettől. A bíróság ma közzétett határozatában kimondja, hogy hiányos uniós szabályozás mellett, a korábbi gyakorlattal megegyezően, a nemzeti szuverenitás védelmének megfelelően Magyarország „jogosult a nem kizárólagos uniós hatáskör gyakorlására”.

Az Alkotmánybíróság az Alaptörvény Európa klauzulájának értelmezése alapján megállapította, hogy amennyiben az Unióval közös hatáskörgyakorlás érvényesülése hiányos, Magyarország a fenntartott szuverenitás vélelmének megfelelően jogosult az adott, nem kizárólagos uniós hatáskör gyakorlására mindaddig, amíg az Európai Unió intézményei meg nem teszik a közös hatáskörgyakorlás hatékony érvényesítéséhez szükséges intézkedéseket. – olvasható az Alkotmánybíróság honlapján.

Az Alkotmánybíróság megállapította továbbá, hogy amennyiben a közös hatáskörgyakorlás hiányos érvényesülése olyan következményekre vezet, amelyek felvetik a Magyarország államterületén élő személyek önazonossághoz való jogának sérelmét, a magyar állam – intézményvédelmi kötelezettségének keretében – gondoskodni köteles e jog védelméről. – folytatódik a közlemény, amellyel a testület megerősítette a kormány jogi határzárra vonatkozó intézkedéseit.

Az Alkotmánybíróság végezetül megállapította, hogy a Magyarország területi egységére, népességére, államformájára és állami berendezkedésére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési jogának védelme az alkotmányos önazonosság részét képezi. – összegez az Alkotmánybíróság.

Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

Forrás: alkotmanybirosag.hu