Szabó Tímea írásbeli kérdésében azzal a meglepő feltételezéssel fordult hozzám, hogy az Óbudai Egyetem szálloda- vagy lakásépítési fejlesztéseket indítana a Római-parton. Kezdte tegnapi bejegyzését Facebook oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter, majd így folytatta.

Válaszomat alább olvashatják:

Tisztelt Képviselő Asszony!

Tájékoztatom Képviselő Asszonyt, hogy az Óbudai Egyetemet az elmúlt időszakban jelentős terhektől sikerült megszabadítani. A baloldali kormányzat alatt kötött előnytelen PPP-szerződések következményeként az egyetem évente 500 millió forintot kényszerült fizetni egy magáncégnek az egyik oktatási épület és a diákotthon használatáért. Az intézménynek mindeddig sportolásra alkalmas területei sem voltak, azokat szintén bérelni kényszerült. Az egyetemi modellváltással azonban lehetőség nyílt arra, hogy ezt a rendkívül hátrányos helyzetet lezárjuk: az állam olyan ingatlanokat ad át az egyetem részére, amelyek kiválóan hasznosíthatóak oktatási és sport célokra is. A megnövekedett forrásoknak köszönhetően minden korábbinál nagyobb fejlesztések kezdődhetnek az egyetemen: szabadabb teret kap az oktatás és a kutatatás fejlesztése, növekednek a tudományos és innovációs tevékenységre fordítható források, és a régóta fejlesztendő egyetemi sportélet is szintet léphet.

Javaslom Képviselő asszonynak, hogy kétes szálloda- vagy lakásépítési ügyleteket ne az Óbudai Egyetem fejlesztéseinél, hanem a Városháza-botrány, a Mocsárosdűlő-botrány, vagy a III. kerületi polgármester által piaci ár alatt eladott, majd végül lebontott 223 éves Bivalyos csárda körül keressen.

Végezetül engedje meg, hogy a közelgő karácsony alkalmából áldott karácsonyi ünnepeket kívánjak Önnek és szeretteinek.

Tisztelettel:

Varga Mihály

Fotó: origo